9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı MEB Kitabı Etkinlik Cevapları Sayfa – 270

9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı  MEB  Kitabı Cevapları 270 . sayfanın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 8. Gerçek bir ay başlangıcı. Yazın geldiği ortada. Hava sıcak ama boğucu değil. Bozkır, yazın geldiğinin

farkında. Ankara’da yaz başlangıcı böyle mattır; kaldırımlardan, topraktan fışkırmaz sıcak. Yayılır, havada durur, renkleri parlaklaştırır. Güneş, uzun süre yerine çakılı kalır.

Bu bölümdeki edebî sanatları belirleyiniz.

 Benzetme: Sıcağı topraktan fışkıran suya benzetmiş.

Tenasüp: güneş,sıcak

Kişileştirme: Bozkır , yazın geldiğinin farkında olması

Abartma: Sıcak olması mübalağalı şekilde vermiş.

 9. Hacer hanımın hayatı “anlatılsa, roman olur.” ifadesiyle sözü edilen kişinin yaşamı hakkında neler söylenebilir? Tartışınız.

 Çok şeyler yaşamış ve hayatının tecrübelerle geçtiğini belirtmek için kullanmış.

 10. Baktım da, oğlum hiçbir şeyin tadını çıkaramıyor yeterince. Yaşama açlığı, gördüğüm bütün çocuklarda “had safhada”. Hayvanat Bahçesi’ne mi gittiniz, önünüze ilk fok mu çıktı, çocuk mutlaka ta ötedeki kuşlara göz dikecektir. Kuşlara gelince, gözü arkadaki fokta kalmıştır.

Bu parçanın ana düşüncesi nedir? Yazar ana düşünceyi belirgin kılmak için düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurmuştur? Açıklayınız. 

Karşılaştırma ve örnekleme 

11. Nurullah Ataç’ın günlüklerini, dil ve üslup yönünden Tomris Uyar’ın günlükleriyle karşılaştırınız 

  • İkisi de sade bir dille yazılmakla birlikte Nurullah Ataç yer yer konuşurun, saklılar,balıda gibi kelimeleri kullanmıştır.
  • Her ikisi de eksiltili  ya da kısa cümleler kullanmıştır.
  • Tomris Uyar daha çok öyküleme tekniğini kullanırken Nurullah Ataç sanatsal bir dili tercih etmiştir.

 

12. Günlüklerden alınan parçaları, aşağıdaki tabloda bakış açısı bakımından karşılaştırınız.

Metin

Bakış Açısı

Birkaç gündür İstanbul’daydım, yeni döndüm. Hisar dergisinin mart sayısını da ancak bugün okudum. Bay İlhan Geçer bana sinirli sinirli çatmış, onun dediklerini yanıtlamak için Pazar Postası’na bir yazı gönderdim.

Kahraman Bakış Açısı

Gerçek bir ay başlangıcı. Yazın geldiği ortada. Hava sıcak ama boğucu değil. Bozkır, yazın geldiğinin farkında. Ankara’da yaz başlangıcı böyle mattır; kaldırımlardan, topraktan fışkırmaz sıcak. Yayılır, havada durur, renkleri parlaklaştırır. Güneş, uzun süre yerine çakılı kalır.

 

İlahi Bakış Açısı

Yazarın Biyografisi

Tomris Uyar (1941-2003): İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi. Modern Türk edebiyatında adını hikâyeleri ile duyuran sanatçı, Batı edebiyatından çeviriler yaptı; eleştiri, deneme, günlük gibi türlerde eserler verdi. Eserlerinde şehir yaşamı içindeki sıradan insanların yaşadığı sorunları toplumsal temele dayandırarak eleştirel bir tutumla ele aldı. Günlüklerinde içinde yaşadığı toplumun yargılarını eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirdi. Öyküleri birçok yabancı dile çevrilen yazar, çevirileri ve yapıtlarıyla çeşitli ödüller kazandı. Sanatçının öykü türündeki Yürekte Bukağı, Yaza Yolculuk ve günlük türündeki Gündökümü adlı kitapları tanınmış eserlerindendir.