YAZIM KURALLARI – 6

1.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Bu şehirin beni çeken gizemli bir havası var.

B)   Kol kola giren insanlar meydana yürüyordu.

C)   Hâline şükretmesini  bilmeyen  insanlardan değildi.

D)   Burada dağlar denize karşı sırt sırta vermiş sanki!

E)   Art arda çakan şimşekler yağmurun haberci­siydi.

 

2.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Her yaştan insan, onun şiirlerini beğenerek okuyor.

B)   Birçok insan, kentin ikiye ayrılmasını istemi­yordu.

C)   Yazılı sınavda öğretmenimiz oniki soru yö­neltti bize.

D)   Çalışma odasının duvarlarında çok değerli tablolar asılıydı.

E)    Konuşmasını bitirdikten sonra ağır adımlarla kürsüden ayrıldı.

 

3.    Aşağıdaki cümlelerin  hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Sende bu konuda bir şeyler söylemek iste­mez misin?

B)   Konuşmasını niçin bu kadar uzattığını anlaya­madım.

C)   Toplantıda genç bir üye de söz alıp görüşle­rini açıkladı.

D)   Beni iyi dinle ki bir daha aynı hatayı yapmayasın.

E)   Aynı haberi gazeteler farklı biçimde yansıta­biliyor.

 

4.    Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

A)   Dün akşam, konu komşu bizde toplandı.

B)   Bu kentimize de bir hava alanı yapılacak.

C)   Çocuklardan biri gitmemek için mırın kırın ediyordu.

D)   Abuk subuk sözlerle insanların moralini bozmamalısın.

E)   Elma yanaklı, mavi gözlü bir çocuktu bize seslenen.

 

5.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Kardeşim, Namık Kemal Lisesinde okuyor.

B)   Bu yıl Konya Ovası'nda kuraklık var.

C)   Dağcılar, Ağrı dağının zirvesine tırmandı.

D)   Dün Avukat Kemal Çiçek ile konuştum.

E)   Az önce Doktor Selim Gün Bey'le karşılaştım.

 

6. Yetişkinlerde (I)  sıkça (II)  rastlanan diş sorunlarının temelinde, çocuklukda (III) yeterli miktarda flor  (IV) alınmamasının yattığı kaydedildi. (V)

Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I.          B) II.          C) III.          D) IV.          E) V.

 

7.   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Yönetim cezalı futbolcuları affetti.

B)   Çocuğun sözlerini kendine dert etti.

C)  Toplanan para bir sonraki aya devretti.

D)   Çocuk en güzel oyuncağını kaybetmiş.

E)   Herkes gibi o da yıllarca sabır etti.

 

8.    Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Geniş kesimlere ulaşamıyor muyuz?

B)   Dün siz de mi okula gitmediniz?

C)   Çocukları neden uyar mıyorsunuz?

D)   Söylediklerimi anlamıyor musunuz?

E)   Bunca emek boşa mı gitti şimdi?

 

9. "Ek olan ki kendinden önceki kelimeye bitişik ya­zılır ve ünlü uyumuna uymaz. Bağlaç olan ki ayrı bir kelimedir. Kendinden önce ve sonra gelen cümleleri bağlar, ayrı yazılır."

Bu kurala göre aşağıdaki cümlelerden hangi­sinde ki'nin yazımı (imlası) yanlıştır?

A)   Bu dergi sayesinde edebiyat dünyasındaki gelişmeleri yakından izliyorum.

B)   inanıyorum ki bu yıl birçok insan, izlediği film­lerden büyük bir keyif alacak.

C)   Sanatçı öylesine güzel konuştu ki diğerlerine söyleyecek bir söz kalmadı.

D)   Onunki de olacak iş değil, böyle kalabalık bir ortamda öyle sözler söylenir mi hiç?

E)   Anlaşılıyorki daha uzunca bir süre eleştirinin nitelikleri konusunda anlaşamayacağız.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   ODTÜ'de öğretim üyesi olarak çalışmış.

B)   Bu konuda MEB'ten bir açıklama yapılmadı.

C)   Bir grup gazeteci yarın ABD'ye gidecekmiş.

D)  TV'deki eğlence programını izledim.

E)   Bu yıl ÖSS'ye daha az öğrenci girecekmiş.

 

11. Taksim meydanında (I) toplanan insanlar sanatçının, konserini(II)  sürpriz(III) bir şekilde iptal etmesi (IV)  karşısında  büyük bir şaşkınlık (V) yaşadılar.

Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I.          B) II.          C) III.          D) IV.          E) V.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)   Siirt'ten Adana'ya gelen işçiler şimdi geri dö­nüyor.

B)   Yozgat'tan hareket eden kafilemiz, Sivas'ta bir mola verdi.

C)   Isparta'dan eski bir minibüsle Senirkent'e geçtik.

D)   Sinop'ta katıldığı toplantının ardından Kara­bük'e geldi.

E)   Uşak'dan sonra Kütahya'da da incelemeler­de bulanacak.

 

13. Anadolu Halkının (I) yaşamında, folklorun, (II) gelenek ve göreneklerin öteden beri süregelen uygulama­nı ların çok önemli bir yerinin olduğunu hic kimse (IV) inkâr edemez. (V)

Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I.          B) II.         C) III.          D) IV.         E) V.

 

14. Aşağıdakilerin hangisinde "yüzyıl" sözü ayrı yazılmalıdır?

A)   Geçen yüzyılda dünyada önemli savaşlar ya­pıldı.

B)   Türkler, İslam dinini X. yüzyılda kabul etmiştir.

C)  XXI. yüzyılda bilim baş döndürücü bir hızla ilerliyor.

D)   Dedemler, yüzyıl önce Konya'dan İstanbul'a gelmişler.

E)   Yüzyıllardır düzelmemiş işleri bir anda düzelt­mek zordur.

 

15. 12 Ağustos 1995'te  (I) aramızdan ayırılan II ünlü ressamın yağlıboya tabloları (III) İstanbul'daki (IV) bir kültür merkezinde  (V) sergileniyor.

V Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I.          B) II.         C) III.          D) IV.         E) V.

 

CEVAPLAR

1-A

9-E

2-C

10-B

3-A

11-A

4-B

12-E

5-C

13-A

6-C

14-D

7-E

15-B

8-C