RÖPORTAJ
Bir doğrunun, bir gerçeğin; araştırmanın, inceleme, gezip görme ya da soruşturma yoluyla yansıtıldığı yazı türüdür. Dergi ve gazete yazısıdır.
Röportaj çok yönlü, çok boyutlu bir yazı niteliği taşır. Öyküsel bir anlatımdan yararlanılır. Röportajda okuyucu yaşamın içine çekilir, röportajın yansıttığı doğrularla, gerçeklerle yüz yüze getirilir. Yazar, anlattıklarına okurlarını inandırmak için kişi, eşya, eser ya da yer ile ilgili yaptığı incelemeleri fotoğraflarla süsler. Röportaj yazarı, önce konuyu iyice öğrenir, konuyla ilgili gerekli incelemeler yapar, belgeler toplar ve yazısında bunlardan yararlanır. Yazının sonuna kendi izlenimlerini ve düşüncelerini de ekler. Bu yüzden röportajda öznellik hâkimdir.
Olaylar, birinci tekil kişi ağzından anlatılır.
Okuru yaşamla, yaşamın özüyle karşı karşıya getirme röportajların belirleyici bir niteliğidir. Bu yönüyle röportaj ne bir roman, ne bir öykü ne de bir oyundur. Gazeteciliğin önemli bir dalıdır. Bilgiyi, haberi, gerçeği açık, yalın, çarpıcı bir dille okura ileten bir yazı türüdür.
Röportaj, gazeteciliğin ve televizyonculuğun gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Gazetecilerin yoğun olarak yararlandığı bir türdür.
Dünya edebiyatında; Jack London, Hemingway röportaj örneği vermiş sanatçılardır. Türk edebiyatında özellikle Yaşar Kemal, röportaj türünde önemli örnekler vermiştir. Ayrıca Fikret Otyam, Mete Akyol, Dursun Akçam da röportaj örneği vermiş yazarlardır.