Mitolojik Dönem Destan Özellikleri
Mitolojik dönem, tarihin karanlık dönemidir. Türk tarihinin kökleri Türk mitolojisinin derinliklerinde kaybolur. Mitoloji, tarih öncesine dayanan efsaneleri yani mitleri inceleyen bilimdir.
Bir millete, bir dine ait mitlerin, efsanelerin bütününe mitoloji denir. Eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen hayalî hikâyelere ise efsane denir.
Tarihten evvelki tanrı ve kahramanların efsaneli maceralarını, toplumun inançlarını, özlemlerini, duygularını anlatan hikâyeler mitolojik metinleri oluşturur.
Mitolojik metinler, bir topluluğun duygularını, özlemlerini göstermesi bakımından değerli olan yazılı veya sözlü verimlerdir.
Mitolojik metinler, toplum ve doğa olaylarını anlamakta güçlük çeken insanların her olayda önce tanrıyı düşündürmeleri, gök gürlemesini tanrının hiddeti; yıldırımları, kasırgaları, susuzlukları tanrının insanlara verdiği cezalar olarak açıklamalarıyla doğmuştur. Birçok milletin yaratılış efsanesinin olması bunun bir sonucudur.
Halkın hayal dünyasında şekillenen mitolojik metinlerin oluştuğu süreçte ulusal kimlik gösteren, bir ulusa ait olan destanlar ortaya çıkmıştır.