Tanım Cümleleri
Bir kavramın özel ve değişmez nitelikleriyle tarif edilmesidir. Tanım cümleleri “Bu nedir?” sorusunun yanıtıdır. Genellikle “-dir” ya da “denirle biter.
Bir cümlede “tanım”dan söz edilebilmesi için mutlaka tanımlanacak bir kavram olmalıdır.
“Tartışma; bir konu üzerinde karşılıklı olarak lehte ve aleyhte fikir yürütmektir.” cümlesi bir tanım cümlesidir.
“Tartışmada esas karşımızdakinin düşüncesini çürütmektir.” cümlesi bir tanım cümlesi değildir.
“Düşünme, duyum ve izlenimlerden, tasarımlardan ayrı olarak, aklın bağımsız ve kendine özgü durumu, bağlantıları ve biçimleri kavrama yetişidir.” cümlesi de bir tanım cümlesidir.
ÇIKMIŞ SORU ÖRNEKLERİ
Örnek
(I) Bilinç akışı yöntemi öykü ve romanlarda karakterlerin geçmişe ve bugüne ilişkin duygu, düşünce ve anılarının aktarımında kullanılan bir tekniktir. (II) Söz konusu duygu ve düşüncelerin hiçbir denetim ya da sınırlama olmaksızın olanca doğallığıyla aktarılması anlatıyı zenginleştirir. (III) Bu teknikle yazar, okura kendi duygularını anlayabilme olanağı sunar. (IV) Bir başka anlatımla okurun gerçeği farklı boyutlarda görmesini sağlar. (V) Böylece yazar, yüzeysel olanın anlatımıyla yetinmeyerek, yarattığı kahramanların iç dünyalarını da yansıttığı için anlatımına derinlik kazandırmış olur.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisi tanımsal bir nitelik taşımaktadır?
A) I. B)II. C) III. D) IV. E) V
(2007-ÖSS)
Çözüm
I.cümlede “Bilinç akışı yöntemi” tanımlanmaktadır.
Yanıt : A
Örnek
(I) Anlamlan olan ya da anlamları birlikte kullanıldığı sözcükle ortaya çıkan ses ya da ses topluluklarıdır sözcük.(II) İnsan, sözcüklerle düşünür. (III) Düşünürken nesnelerin yerine işaretleri yani sözcükleri koyar. (IV) Bu, zihnin işlemesini kolaylaştırır ve çabuklaştırır. (V) Sözcükler ne kadar açık olursa zihin o kadar iyi işler.
Bu parçadaki cümlelerin hangisinde tanımlama yapılmıştır?
A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.
Çözüm
Parçanın I. cümlesinde sözcüğün tanımı yapılmıştır. Tanım cümleleri”—dir, denir”le biter ve “Bu nedir?” sorusunun yanıtıdır. Öteki seçenekler birer saptama cümlesidir.
Yanıt : A