Recep Bilginer Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Özellikleri, Edebi Kişiliği…
- Adana’da doğdu, İstanbul Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi.
- Tiyatro ve sinema oyuncusu Haluk Bilginer’in babasıdır
- Tiyatrolarında tarihsel kişi ve olaylara, toplumsal aksaklıklara, köy sorunlarına. Güneydoğu Anadolu köylerindeki cehalet ve törelere, bireyin toplumla çatışmasına, aile içi ilişkilere yer verdi.
- Gücünü gazetecilikten alan bir yazar olarak teknik yönden güçlü ve dramatik yönü ağır basan oyunlar kaleme aldı. “İsyancılar” 1947’de Mersinin Aslan köyü’ndeki muhtar seçiminde köylülerin sandıklarına sahip çıkarak istemedikleri muhtarın oyununu bozma çabalarını ve bunun sonucunda isyancı olarak nitelendirilmelerini İşlemektedir.
- “Sari Naciye” oyununda erkek egemenliğinin hakim olduğu kırsal kesimde kadınların yaşadığı dramı anlatır. Torosların bir orman köyünde Avşar aşiretinden olan baba, oğul ve kızın geçim sıkıntısı çekmesi, babasının istememesine rağmen kızı Naciye’nin, pamuk tarlalarına ırgat toplamaya gelen Elçi’yle beraber Çukurova’ya İnmesi, babanın ona ceza vermek için peşine düşmesi eserin olay örgüsünü oluşturur.
- “Gazeteciden Dost”ta gazeteciliği oyuna yansıtmaya çalıştı. “Ben Devletim” adlı oyununda vatandaşın yöneticilerle kurduğu ilişkilerde haksızlık yapmadan ve hakkını da yedirmeden haksızlıkla mücadele etmesi gerektiğini anlatır. “Parkta Bir Sonbahar Günüydü” oyununda parkta tanışan ve birbirleriyle evlenen iki yaşlı ve yalnız insanı anlatır. “Karım ve Kızım” ile “Kıskanç” oyunlarında aile ilişkilerindeki yozlaşmayı ve anlaşmazlıkları konu edinir.
- “Yunus Emre” adlı oyununda manevi ve kültür tarihimizin önemli simalarından olan Yunus Emre’yi konu edindi. Oyun, İlme Hizmet Vakfı Yunus Emre Büyük Ödülü ve TDK Oyun Ödülü’ne layık görüldü.
- Bazı oyunları Devlet Tiyatrosu ve şehir tiyatroları tarafından sahnelenen yazar, 1998’de Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.
- “Parkta Bir Sonbahar Günüydü” senaryosu TRT’de dizi olarak yayımlandı.
Tiyatro eserleri şunlardır:
İsyancılar, San Naciye, Gazeteciden Dost, Parkta Bir Sonbahar Günüydü, Yunus Emre, Mevtana, İnsan Bir Düşüncedir, Hapiste Bir Gazeteci, Zenginler Hükümeti, Soruların Gündeminde, Unutulmasınlar Diye, Ben Devletim, O Kadınlar, Son Misafir, Kardeşler Köyünün Üç İhtiyarı, Utanç Dünyası, Karım ve Kızım, Kıskanç