1. Bu dönem sanatçıları, Tanzimat Fermanı’nın ilanı ile Batı’ya yönelmişlerdir. Batı edebiyatında gördükleri yeni türleri.. Türk edebiyatına getirmişlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi, Batı’dan alınan edebiyat türlerinden değildir?
A) Şiir
B) Hikâye
C) Röportaj
D) Tiyatro
E) Roman
2. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat şair ve yazarlarının ortak özelliklerinden biri değildir?
A) Hemen hepsi Fransız kültürüyle yetişmişlerdir.
B) Siyasetle yakından ilgilenirler.
C) Aruz veznini tamamen bırakmışlar milli ölçümüz olan hece ölçüsüyle şiirler yazmışlardır.
D) Eserlerde rastlantılara fazlasıyla yer vermişlerdir.
E) Cariyelik kurumunu ve alafrangalık özentisini eleştirirler.
3. Aşağıdakilerden hangisinde Tanzimat dönemi sanatçıları bir arada verilmiştir?
A) Ali Bey – A.Vefik Paşa – Ali Canip
B) R.Mahmut Ekrem – Abdülhak Hamit Tahran – Tevfik Fikret
C) Ahmet Mithat – Namık Kemal – Ömer Seyfettin
D) H.Ziya Uşaklıgil – Şinasi – Ziya Gökalp
E) Namık Kemal – Şemsettin Sami – Ziya Paşa
4. Divan Edebiyatı’nın kuralları ile Fransız edebiyatının kuralarını birleştiren bir eserdir. Yazarının Mekteb-i Mülkiyedeki ders notlarından oluşur. Recaizade Mahmut Ekrem bu eserinde yeni edebiyatla ilgili çok önemli bilgiler verir.
Yukarıdaki özellikleri verilen eser aşağıda kilerden hangisidir?
A) Kamus-ı Türki
B) Rumuzül Edep
C) Talim-i Edebiyat
D) Letaif-i Rivayet
E) Takdir-i Elhan
5. Aşağıdakilerden hangisi, Tanzimat dönemi Türk edebiyatı için söylenemez?
A) Batılı toplumların etkisinde gelişen bir edebiyattır.
B) Roman, öykü, tiyatro ve gazete yazıları gibi türlerin ilk örnekleri, bu dönemde verilmiştir.
C) Sanatçılar, bu dönemde hak adalet,vatan, ulus, hürriyet gibi toplumsal kavramlara eserlerinde yer vermiştir.
D) Bu dönemdeki şiirler, biçim olarak yenidir; ancak içerik olarak, Divan edebiyatı şiirinin özelliklerini taşır.
E) İkinci dönem sanatçıları, bireysel konuları işlemiştir.
6. Tanzimat edebiyatının 1. döneminde, roman türünde eserler veren yazarlar, aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Şinasi – Ahmet Mithat Efendi – Ahmet Vefik Paşa
B) Ahmet Mithat Efendi – Ziya Paşa – Ahmet Vefik Paşa
C) Namık Kemal – Şinasi – Ziya Paşa
D) Namık Kemal – Şinasi – Ziya Paşa
E) Namık Kemal – Ahmet Mithat Efendi – Şemsettin Sami
7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
A) Ziya Paşa, şiirlerinde, toplumdaki düzensizlikten ve adaletsizlikten şikâyet eder.
B) Namık Kemal, tema bakımdan Divan edebiyatından , şekil bakımından Batı edebiyatından etkilenmiştir.
C) Şinasi, Batı edebiyatı etkisindeki Türk edebiyatının öncü kalemlerindendir.
D) Ahmet Mithat Efendi, okuru bilgilendirmeyi amaç edindiği için roman sıradandır.
E) Tanzimat’ın I. dönem yazarlarında “Sanat, toplum içindir.” görüşü hâkimdir.
8. Aşağıdaki yazar – eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
A) Şemsettin Sami – Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat
B) Şinasi – Durub-ı Emsali
C) Namık Kemal –Karabela
D) Ziya Paşa – Cezmi
E) Ahmet Mithat Efendi – Hasan Mellah
9. Tanzimat edebiyatı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Roman ve öykü bu dönemde fazla gelişmemiştir.
B) Tercüman-ı Ahval’ın çıkmasıyla Tanzimat edebiyatı başlar.
C) Tanzimat’la birlikte şiirin konu alanı genişlemiştir.
D) Tanzimat edebiyatı şairleri hece ölçüsü kullanılmıştır.
E) Roman ve öykü türünde ilk örnekler verilmiştir.
10. Romanda, klasik edebiyata özgü kişi ve yer tasvirleri göze çarpmakta; yazar, kimi zaman olay akışını keserek okuyucu ile söyleşmekte, hatta eserin sonunda vermek istediği “ibret dersi”ni açıkça belirtmektedir. Eserde, Batı edebiyatından gelme romantik özellikler ağır basmaktadır. Ana kahramanı Ali Bey’dir.
Bu paragrafta sözü edilen yazar ve eseri aşağıda-kilerden hangisinde bir arada verilmiştir?
A) Şinasi – Şair Evlenmesi
B) Namık Kemal – İntibah
C) Ziya Paşa – Harabât
D) Ahmet Mithat – Letâif-i Rivâyet
E) Recaizade Mahmut Ekrem – Araba Sevdası
11. Aşağıdakilerin hangisinde Şinasi ile ilgili bir bilgi yanlışı vardır?
A) Tanzimat edebiyatının kurucusu ve ilklerin şairidir..
B) İlk yazılarını Tasvir-i Efkar gazetesinde yayımlamıştır.
C) Şiirlerinde konu bütünlüğüne önem vermiştir.
D) Eserlerinde kullandığı dil, halkın anlayabileceği bir dildir.
E) İlk atasözleri kitabı olan Durub-ı Emsali Osmaniye’yi yazmıştır.
12. Aşağıdakilerin hangisinde Tanzimat edebiyatı ile ilgili bir bilgi yanlışı yapılmıştır?
A) Birinci dönemde Divan şiiri nazım biçimler kullanıldı, ikinci dönemde yeni biçimler denendi.
B) Halkın anlayacağı bir dil kullanmayı amaçladılar ama başarılı olamadılar.
C) Divan edebiyatında olduğu gibi parça güzelliği anlayışı sürdürüldü.
D)Divan edebiyatının mazmunlarından ve süslü söyleyişinden kendini alamadılar.
E) İkinci dönem edebiyatçılardan, realizmin ve natüralizm’in etkisinde kalmışlardır.
13. Tanzimat edebiyatı aşağıdaki olayların hangisiyle başlar?
A) Tanzimat Fermanı’nın ilanıyla
B) İlk resmi gazetenin çıkışıyla
C) İlk özel gazetenin çıkışıyla
D) İlk yerli romanın yazılmasıyla
E) Meşrutiyetin ilanıyla
14. (l)”Vatan şairi” olarak da anılan sanatçı, Tanzimat dönemi Türk edebiyatının, önde gelen isimlerindendir. (II) İyi bir eğitim almış, 1863’te girdiği Tercüme Odası’nda Şinasi ile tanışmıştır. (III) Şinasi’nin etkisiyle, Batı edebiyatına yönelmiştir. (IV) Şinasi Paris’e gidince, Tercüman-ı Ahvâl gazetesinin yönetimini üstlenmiştir. (V) “Vatan Yahut Silistre” adlı oyunu sahnelendikten sonra, Magosa’ya sürülmüştür.
Bu parçadaki numaralı cümlelerden hangisinde bilgi yanlışı vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
15.Eser, toplumun önemli sorunlarından biri olan görücü usulü ile evliliğin sakıncalarını anlatmaktadır. Romantizmin bir ürünü sayılabilir. Roman dili, dönemine göre oldukça sadedir. Ayrıca roman Türk edebiyatının ilk yerli romanıdır.İlk roman olması ve daha önce bu türle eser yazılmaması nedeniyle kurgu hataları göze çarpar.
Bu parçada bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sergüzeşt
B) İntibah
C) Araba Sevdası
D) Felatun Bey ile Rakım Efendi
E) Taaşşuk-ı Talât ve Fıtnat
16. Aşağıda verilen eserlerden hangisi Namık Kemal‘in değildir?
A) Tahrib-i Harabât
B) İntibah
C) Cezmi
D) Celâlettin Harzemşah
E) Harabât
| 1 A | 5 D | 9 D | 13 C |
| 2 B | 6 E | 10 B | 14 D |
| 3 E | 7 B | 11 B | 15 E |
| 4 E | 8 D | 12 C | 16 E |
]]>
Soru 1 |
Tanzimat I. dönem yazarları sanatı toplum yararına kullanmayı düşünürler.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 2 |
Çok Bilen Çok Yanılır, Şair Evlenmesi, Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat'ta görücü usulü ile evlilik bir çarpıklık olarak dile getirilir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 3 |
Shakespeare, I. dönem Tanzimat yazarlarını değil, II. dönemin bazı yazarlarını etkilemiştir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 4 |
R. Mahmut Ekrem'in mensur şiir örnekleri de vardır.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 5 |
Tanzimat'ın I. dönem romanında romantizmin etkisi görülür.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 6 |
Tanzimat'ın birinci dönem romanında teknik güçlü, betimlemeler yerinde kullanılmıştır.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 7 |
Abdülhak Hamit'le Namık Kemal'in tiyatro anlayışı benzeşir.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 8 |
Ahmet Vefik Paşa tiyatro için doğru adımlar atan biridir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 9 |
Ahmet Mithat'ın eserleri estetik yönlerinin ileri olmasıyla hatırlanır.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 10 |
Ceride-i Havadis ilk yarı resmi gazete; Takvim-i Vekayi ilk resmi gazetedir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 11 |
Muallim Naci, şiirinde "hürriyet, vatan, adalet" kavramlarına sıkça yer vermiştir.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 12 |
Sami Paşazade Sezai şiir türünde de çalışmaları olan bir yazardır.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 13 |
Tanzimat'ın ikinci dönem şiiri, şiirin konusunu genişletmiştir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 14 |
Ahmet Mithat ilk fabl örneklerini veren yazarımızdır.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! (ŞİNASİ YAZMIÅžTIR.) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 15 |
Şinasi şiirlerinde parça güzelliği yerine bütün güzelliğini önemsemiş; eski nazım şekillerini de bırakmamıştır.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 16 |
Recaizade Mahmut Ekrem, aynı zamanda Servet-i Fünun topluluğunun oluşmasını sağlayan bir şairdir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 1 |
Ziya Paşa'nın Harabat'ına Namık Kemal Tahrib-i Harabat ve Takiple cevap verir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 2 |
Abdülhak Hamit'in tiyatrolarında tarih de söz konusu olur.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 3 |
Araba Sevdası romantizmin etkisindedir.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! (REALİZM OLACAK) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 4 |
Tanzimat romanında yazarlar kişiliklerini eserlerine yansıtmamıştırlar.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 5 |
Abdülhak Hamit'in tiyatrolarında olaylar genellikle Türkiye dışında geçer.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 6 |
Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci sanat toplum içindir, inancındadırlar.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 7 |
Şinasi'nin şiirlerinde "vatan, millet, halk" gibi kavramlar yoktur.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 8 |
Tahrib-i Harabat ve Takip eleştiri eserleridir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 9 |
İlk psikolojik roman denemesi sayılan Zehra Nabizade Nazım'ındır.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 10 |
A. Hamit Tarhan şiirlerinde klasizmin etkisindedir.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! (ROMANTİZM OLACAK.) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 11 |
Nabizade Nazım realizm ve natüralizmin öncülerindendir.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 12 |
Sami Paşazade'nin tiyatro eseri yoktur.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 13 |
I. dönem yazarları romantizmin, II. dönem yazarları realizmin etkisindedirler.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 14 |
Şair Evlenmesi'nin özelliklerinden ikisi Moliere etkisiyle yazılmış olması ve komedi özelliği taşımasıdır.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 15 |
Tanzimat romanlarında kahramanlar tek yönlüdür; ya iyidirler ya da kötüdürler.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 1 |
Tanzimat edebiyatında eser verdiği tür çeşitliliği en çok olan Ahmet Mithat'tır.
Dogru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 2 |
Tanzimat dönemi romanında görücü usulü evlilik, yanlış Batılılaşma, cariyelik işlenen konulardandır.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 3 |
Tanzimat romanında olayın akışını kesip bilgi veren Nabizade Nazım'dır.
Dogru İpucu: ÜZGÜNÜM!(Ahmet Mithat Efendi'dir) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 4 |
Recaizade Mahmut Ekrem oyunlarını oynanmak için yazmıştır.
Dogru İpucu: ÜZGÜNÜM! (Abdülhak Hamit Tarhan yazmıştır.) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 5 |
Tanzimat'ta hece ölçüsü çok kullanılmamıştır.
Dogru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 6 |
Namık Kemal Batı'dan ilk şiir çevirilerini yapan kişidir.
Dogru İpucu: ÜZGÜNÜM! (NAMIK KEMAL DEĞİL, ŞİNASİ'DİR.) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 7 |
Abdülhak Hamit'in tiyatro eserleri sahnede oynanmaya çok müsaittir.
Dogru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 8 |
Tanzimat edebiyatının başlangıcı, ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'dır.
Doğru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 9 |
Talim-i Edebiyat R. Mahmut Ekrem'in edebiyatı öğretme gayesiyle yazdığı bir eseridir.
Dogru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 10 |
Şinasi, öykü türünde eserler vermiştir.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 11 |
Ziya Paşa'nın bugün bile önemini yitirmeyen Terkib-i bendi Bağdatlı Ruhi'nin eserine naziredir.
Dogru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |
Soru 12 |
Kutadgu Bilig ve Orhun Yazıtları'nı Türkiye Türkçesine çeviren Sami Paşazade Sezai'dir.
Dogru İpucu: ÜZGÜNÜM!(Åžemsettin Sami çevirmiÅŸtir.) | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 13 |
İntibah romanı natüralizm akımının bir örneği sayılabilir.
Dogru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 14 |
Tanzimat şiirinde bütün güzelliği yerine parça güzelliği önemsenmiştir.
Doğru İpucu: ÜZGÜNÜM! | |
Yanlış İpucu: TEBRİKLER! |
Soru 15 |
Şiir ve İnşa makalesi Ziya Paşa'nındır.
Dogru İpucu: TEBRİKLER! | |
Yanlış İpucu: ÜZGÜNÜM! |