Yazım Kuralları / İmla Kuralları – 11

YAZIM KURALLARI – 11

1. (I) Amerika’da yaşayan Çinliler, kendi ülkelerin­deki gibi gizemli bir görünüşe sahip değillerdi. (II) Hepsinin boyuposu yerindeydi. (III) Hatta her omuz darbesinde beni sarsacak kadar da güçlü kuvvetliydiler. (IV) Zannederdiniz ki, birer maske takmışlar. (V) Amerika’ya geldiğinizde onlardan birini görürseniz sakın şaşırmayın.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi­sinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I.          B) II.          C) III.          D) IV.          E) V.

 

2.    Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A)   Klasik yapıtlar ortaya koyan sanatçılar büyüktür.

B)   Tren, gece vakti gara girmişti.

C)   Bizim tıraktor, tarlada arızalandı.

D)   Tarihî olaylar, kronolojik sıraya göre verilmeli.

E)   Bir ülkeyi yanınıza bir kılavuz alarak gezmen­siniz.

BU TESTİ ONLİNE ÇÖZMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

3.    Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A)   Doğada birçok canlının nesli tükenmek üzere.

B)   Müziğin ritimine ayak uydurmakta zorlandık.

C)   İşyerinden vesikalık resmimi istediler.

D)   Peki bu işte kaybımız çok fazla olur mu?

E)   Sizin yanınıza gelmek aklımdan geçmedi değil.

 

4.    Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı var­dır?

A)   Saat 5.00’te bizim evin önünde buluşalım.

B)   Öyle görünüyor ki biz bu işi bitiremeyeceğiz.

C)   Günümüzde Üniversite mezunu birçok genç işsiz kaldı.

D)   Kadın yana yakıla, kaybolan çocuğunu arıyor.

E)   Odaya bahçedeki çiçeklerin kokusu dolmuş.

 

5.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlı­şı söz konusudur?

A)   Deniz kıyısında küçük bir köydü Şirince.

B)   Ağaçların arasındaki evleri görebiliyor musun?

C)   Sıcak bir Temmuz akşamı gelmiştik İstanbul’a.

D)   Üzgünüz, ama size verdiğimiz sözleri yerine getiremeyeceğiz.

‘E)  Cüzdanımı evde unuttuğumu son anda fark ettim.

 

6.    Bu rüzgâr her vakit böyle esmeyecek (I)

Gökte (II) bulut, suda yelken, dalda çiçek

Birgün (III) bir gün var ki (IV) günden güne geçecek                     

Çatır çatır (V) servi, çıtır çıtır böcek

Bu dizelerde numaralanmış sözlerden hangi­sinin yazımı yanlıştır?

A) I.          B) II.       C) III.          D) IV.          E) V.

 

7.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlı­şı yoktur?

A)   Atatürk caddesi o gün çok kalabalıktı.

B)   Sınavı kazanamamak Dünyanın sonu değil.

C)   Bu konuyu seninle yüzyüze konuşmalıyız.

D)   Film, akşam 19.45’de başlayacak, acele et­meliyiz.

E)   O koca salonda oturulacak yer kalmamış.

 

8.    Akşamki (I) programda, (II) taraflar arasındaki sorunların yüzyüze (III) görüşülerek daha da  (IV) kolay halledilebileceği  (V) sonucu ortaya çıktı.

Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden han­gisinin yazımı yanlıştır?

A) I.          B) II.          C) III.          D) IV.          E) V.

9.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlı­şı yapılmıştır?

A)   Bu kurallara uymayanlara ceza verilecek.

B)   Parkta oynuyan çocukları seyrediyorum.

C)   Çantam arabanın arka koltuğunda kalmıştı.

D)   Bize anlayış göstermemelerine çok üzüldüm.

E)   Dün gece başlayan yağmur hâlâ yağıyordu.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A)   Kendinden hiç söz etmez ki kimseye.

B)   Bahçedeki ağaçlar meyve doluydu.

C) Benimki bu olaydan haberim yok kimsenin haberi olmaz.

D)   Biliyorum ki sonunda bu teklifi kabul edecek­siniz.

E)   Kapının kilidi bozuktu ama, pencereninki sağlamdı.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi” nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A)   Bu olayın önemli olmadığını söyleyen senmiydin?

B)   Bilmiyor muydun bugün okulun tatil edildiği­ni?

C)   Sana bu haberi Yunus mu getirmişti?

D)   Size ben söylememiş miydim sınavın ertelen­diğini?

E)   Yaz geldi mi hiç mi hiç içeride durduramazdık onu.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlı­şı yoktur?

A)   Vapur saat 13.15’de kalkacakmış, acele et­meliyiz.

B)   Safranbolu evlerinin ünü ülkemizin sınırlarını çoktan aştı.

C)   Hava biraz serin, en azından şu hırkayı omuzuna al.

D)   Bir saat bekledin de on dakika daha bekliyemedin mi yani?

E)   Arabamız Karabüğe gelmeden mola verdi.

 

13. Aşağıdakilerin hangisinde “mi” lerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A)   Akşam oldumu eve gidesim gelmiyor.

B)   Bu mu bahsettiğiniz arkadaş?

C)   Siz burada müdür değil misiniz?

D)   Bize selam vermek yok mu?

E)   Ben hiç mi hiç düş görmem.

 

14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A)   Artık bahdın açıktır, uzun etme, arkadaş

B)   Alıp beni götürsün, tam dört inanmış adam

C)   Minicik gövdeme yüklü Kafdağı

D)   Nizam köpürüyor med vakti deniz

E)   Sen bütün dalların birleştiği kök

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harf­lerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı yapıl­mıştır?

A)   Dün Side harabelerini ve Aspendos’u gez­dim.

B)   ilk hikayem Ülkü dergisinde yayımlandı.

C)   Onun ilk olarak Orda Bir Köy Var Uzakta şiiri­ni okumuştum.

D)   Eserlerinde “Ulusal” değil “Evrensel” değer­ler ağır basar.

E)   Hacı Ali Efendi yavaşça yerinden doğruldu.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?

A)   Bu soğukta dışarıya çıkıp tirtir titremek iste­miyorum.

B)   iki kardeş her yere elele tutuşup giderlerdi.

C)   Gözleri ışıl, ışıl parlıyordu boyacı çocuğun.

D)   Elinden düşürdüğü cin işi vazo param parça olmuştu.

E)   Haberi alınca palas pandıras giyindi, yola çıktı.

CEVAPLAR

1-B 9-B
2-C 10-C
3-B 11-A
4-C 12-B
5-C 13-A
6-C 14-A
7-E 15-D
8-C 16-E

 

error: Maalesef! İçerik kopyalanamaz.