10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı BirYay Yayınları Kitap Cevapları 269.sayfanın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Metni Anlama ve Çözümleme
- Okuduğunuz metinde geçen ‘‘Canımıza can katmak, kolayına gitmek, elden gelmek’’ deyimlerinin anlamlarını söyleyerek cümle içinde kullanınız.
Canımıza can katmak: İnsanda yaşama sevincini artırmak; insana neşe, heves ve iç gücü vermek.
Cümle: Bir de Cana can katan o sevdan olmasa…
Kolayına gitmek: bir işin herhangi bir biçimde yapılmasını daha kolay bulmak.
Cümle:Bu sorunun çözümünde kolayına giden yolu seçmek en basit iş gibi duruyor.
Elden gelmek: yapabilmek:
Cümle:”Nesir az çok benim de elimden geldiği için midir nedir kabul edemiyorum şiirden güç olduğunu.”
- Metinde “Balıkçı” diye söz edilen kişi kimdir? Bodruma ne tür katkılar sağlamıştır?
Metinde Balıkçı diye söz edilen kişi Halikarnas Balıkçısı diye Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır.Halikarnas Balıkçısı Cumhuriyet’in ilk yıllarında yazdığı yazıdan dolayı Bodrum’a sürgüne gönderilmiş. İlk başlarda zorluk yaşasa da Bodrum’u çok sevip orada yaşamını sürdürmüştür. Yazdığı roman ve hikayelerde Bodrum yaşamını anlatmıştır. Tanınmasına vesile olmuştur.
- Metinde yazar Bodrumlulara neden sitem etmektedir? Açıklayınız.
“Var olanın yıkılıp, yerine daha az değerli bir yatırımın yapılması Bodrum’un oldum olasıya alın yazısı gibi görünüyor.” ifadesinden anlaşılacağı gibi Bodrum ve halkı kendi güzelliklerine sahip çıkamadığını ve eski güzelliklerin yerine daha kötü ve sıradan şeylerin yapıldığını söyleyerek sitem eder.
- Okuduğunuz metinden Bodrum ile ilgili hangi bilgilere sahip oldunuz? Anlatınız.
Bodrum’un ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu, isminin nereden geldiği, burada ünlü yetişen alimlerin kimler olduğu gibi bilgiler verilmiştir.
- Daha önce okuduğunuz Otoray Yolculuğu adlı metinle Bodrum adlı metni karşılaştırınız. Aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları söyleyiniz.
Her iki metinde gözleme dayalı bir metin olup gezi yazısı özelliği taşırken Bodrum isimli metinde tarihsel bilgiler biraz daha ağırlık kazanmaktadır. Tanıtılan yerle ilgili sadece gözleme değil aynı zamanda geçmişi, kültürü, kuruluşu… gibi bilgiler de verilmiştir.