10.Sınıf Edebiyat BirYay Yayınları Kitap Cevapları(Sayfa 247)

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı  BirYay Yayınları Kitap Cevapları 247. sayfanın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  1. Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Osmanlıda baş mimar olarak görev yapar. Kayseri doğumludur. Devşirmedir. Aslında askerdir. Askerde yapmış olduğu su yolları ve  kemerleri ile dikkat çekmiştir. Bu yolla saraya girmiş ve faaliyetlerine orada devam ettirmiştir. Yaptığı eserlerin birçoğu İstanbul’da olan Mimar Sinan 84 cami, 52 mescit, 22 türbe, 57 medrese, 7 okul ve Darülkurra, 17 imaret, 3 darüşşifa, 7 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen, 48 hamam ve kaydı olmayanlarla beraber, üç yüz elli aşkın yapının baş mimarlığını üstlenmiştir.

  1. Aşağıda Mimar Sinan’la ilgili anlatılan olayı okuyunuz, düşüncelerinizi söyleyiniz.

Selimiye Camisi, taşıdığı manalarla da ziyaretçilerini olduğu kadar, sanat tarihçilerini de kendisine hayran bırakıyor. Kubbe yazılarını yazan hattat Hasan Çelebi’nin gözüne kaçan kireç tozunu, kalemlerini yıkadığı suyla silmesi sonucu kör olmuştur. Öylesine bir hat uygulamıştır ki kubbenin altına iki dakika yatın ve bakın iki dakika sonra kubbe düzleşecektir.

Minareler 3 yolludur. 82 metrelik minareye Mimar Koca Sinan 3 yolu yerleştirmiştir. Bu yollar sayesinde şerefelere çıkanlar birbirlerini görmezler. İlk yol 1 ve 3. şerefeye, ikinci yol 2 ve 3. şerefeye, 3. yol ise direkt 3. şerefeye çıkar.

Ters lale ile ilgili en çok kabul edilen hikâye inatçı yer sahibi teyzedir. Mimar Sinan Kavak meydanına camiyi yapmaya karar verdiğinde, meydanın bir bölümünde lale bahçesi olan bir kadını ikna etmekte zorlanır ve sonunda kadın arazisini verir. Sinan da bu inatçılığı simgelemek üzere caminin müezzin mahfilinin bir köşesine ters lale figürü işler, diye anlatılan bir rivayet vardır. Ancak gerçek hikâye Mimar Sinan ile torunu Fatma’nın hikayesidir. Mimar Sinan, İstanbul’dan Selimiye’yi yapmak için Edirne’ye geldiğinde 8-9 yaşlarındaki çok sevdiği torunu Fatma’sına hasret kalmamak için onu da Edirne’ye getirir. Bir süre sonra hastalanan ve vefat eden Fatma’ya duyduğu hasret nedeniyle torunu için yaptırdığı türbedeki mermer sandukaya boynu bükük bir lale koyar, bu üzüntüyü gören çıraklardan biri ustasının üzüntüsünü Selimiye’ye de işler. Ters lale efsanesinin gerçek hikayesi budur.

Basından, 2017

Mimar Sinan istediği alabilen biri olsa da hem vefa hem de merhamet sahibi biridir. Yaşanmışlığa inanmış ve ona saygı bir kişiliktir.