Anlatım Bozukluğu – 6

ANLATIM BOZUKLUĞU – 6

1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A)       Her yaz buraya gelir ve burada tatil yapardı.

B)       Ben de toplantıda anlatılanları dikkatle dinledim.

C)       Bize gösterdiği saldırılar herkes tarafından tepkiyle karşılandı.

D)       Okumayı küçük yaşta sevdiğini söylemiş.

E)       Dünya güneşin etrafında çok hızlı döner.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yanlış anlamda kelime kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A)       Açıklayıcı anlatımdan yararlanmayı alışıklık ettiği eserlerinden anlaşılıyor.

B)       Kitabın tanıtımı için çok çaba harcadı.

C)       Görevliler senin hakkında pek iyi şeyler söylemedi.

D)       Bütün şiirleri ezberlemiş ve bize de ezberletmişti.

E)       Gerçek güzellik, fiziksel değil ruhsal olandır.

 

3.    Yapılan tepkiler başarımızı gölgede bıraktı.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Yanlış yerde sözcük kullanma

B)       Yanlış anlamda sözcük kullanma

C)       Gereksiz sözcük kullanma

D)       Deyimin yanlış kullanılması

E)       Tamlama yanlışı

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam belirsizliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A)        Resim yapmayı da müzik dinlemeyi de bırakamıyorum.

B)        Babası ile dedesini görmeye gittiler.

C)        Gördüklerime aylarca inanmak istemedim.

D)        Tatilde çekindiğimiz fotoğraflar kimde?

E)        Gelmeni en az onun kadar ben de istedim.

 

5. Fırat’ın azgın sularına kapılan asker dalgıçlar tarafından sağ kurtarıldı.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Gereksiz sözcük kullanma

B)       Yanlış anlamda sözcük kullanma

C)       Anlam belirsizliği

D)       Çatı uyuşmazlığı

E)       Tamlama yanlışı

 

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A)         Roman, insan hayatındaki gerçekleri dile getirmelidir.

B)         Doğa, sanatçının ömür boyu yararlanacağı tek kaynaktır.

C)         Konuyu yetiştirmek için çalışmalarında hız yapması gerekiyor.

D)         İçeriye görevlilerden başka kimse alınmasın.

E)         Sanki bütün bunları söyleyen sen değilsin.

 

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A)       Bu işi başarmak için tek yol var o da çok çalışmak.

B)       Hurdaya dönen araçta bir kişinin yaşadığı ortaya çıktı.

C)       Gizli bir sırrım var sana anlatmamı ister misin, dedi.

D)       Öykülerinde kendi köyünün sorunlarına yer verdi.

E)       İçimiz buruk bir şekilde işimizden ayrıldık.

 

8.   Sanatçının etrafına dağıttığı gülücükler sahte bir o kadar da yapmacıktı.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özne-yüklem uyuşmazlığı

B) Yanlış anlamda sözcük kullanma

C) Gereksiz sözcük kullanma

D) Deyimin yanlış kullanılması

E)Ekeylem eksikliği

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A)       Konserlerden hoşlanmadığımı sana daha önce söylemiştim.

B)       Son aylarda fiyatların çok pahalı olması memurun belini büktü.

C)       Son 15 yılda Türkiye büyük bir değişim geçirdi.

D)       Bu şehirde gönül rahatlığıyla yemek yiyecek lokanta kalmadı.

E)       Halkımızın çoğu kitap okumayı hiç sevmiyor.

 

10.  Yaptığım her şeyi babama ne var ne yok aynen anlatmış.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Anlam belirsizliği

B)       Yüklem eksikliği

C)       Gereksiz sözcük kullanılması

D)       Yanlış yerde kelime kullanılması

E)       Nesne eksikliği

11.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, gereksiz sözcük kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A)       Mecburen hafta sonuna kadar bu soruların hepsini çözmek zorundasın.

B)       Arabanın lastikleri sabaha kadar inmiş.

C)       Yazarın son eseri gelir gelmez bitmiş.

D)       Dün gece sivrisineklerin sesinden hiç uyuyamadım.

E)       Derslerine akşam yemeğinden sonra birer saat ara ile çalışırdı.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı eylemin gereksiz kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A)         İmza gününde bana gösterdiği yakınlık için yazara teşekkür ettim.

B)         Bu zor gününde kendisini ziyaret ettiğimiz için çok memnun oldu.

C)         Sağlıkla ilgili olarak çıkarılan yasalar hakkında tartışma yaptık.

D)         Bu yıl haşerelere karşı erken ilaçlama yapılacakmış.

E)         Dördüncü katın balkonundan attığı kitap tam başımın üstüne düştü.

 

www.dersimizedebiyat.org

Edebiyat / Dil ve Anlatım Kaynak Sitesi

CEVAPLAR

1   C 4   B 7   A 10  C
2   A 5   A 8   C 11   A
3   B 6   C 9   B 12   C

 

Bunları da gezebilirsin.

Yardımcı Eylemin Gereksiz Kullanımı Örnek Cümleler ve Çözümleri

Anlatım Bozukluğu konularından olan Yardımcı Eylemin Gereksiz Kullanımı  ile ilgili örnek cümleler ve cümlelerin doğru …