Katip Çelebi Kimdir, Biyografisi, Özellikleri, Edebi Kişiliği…
Edebiyatçı olmaktan çok bir bilim adamıdır. İyi bir öğrenim görmüştür. Henüz çocuk yaşta katiplik görevine getirilmiştir. Katiplik göreviyle Anadolu’da çeşitli seferlere katılmıştır. Bu dönemde yaklaşık on yıllık bir süre içinde savaşlarda, kuşatmalarda bulunmuştur. Bu sırada yaşadıklarını, gözlemlerini eserlerinde yansıtmıştır.
Babasından ve zengin bir akrabasından kalan mirasın büyük bölümünü kitaba yatırır. Döneminin ünlü alimlerinden dersler alır, sabahlara kadar çalışıp kitap okur. Bu arada kendisi de bazı kişilere ders verir. Sonuçta Katip Çelebi, hem ders alır hem ders verir hem de yazmaya devam eder. Çok kitap okuyan yazarın asıl eğilimi tarih ve coğrafya üzerinedir.
Katip Çelebi, bilgiye, ahlaki değerlere vb. önem verir. Döneminin toplumsal olayları üzerine kafa yorar, Osmanlının bozulan kurumlarını eleştirir. Eserlerinde aklı ve mantığı ön plana çıkarır. Yirminin üzerinde eser yazmıştır. Eserlerinin bazıları çeviri türündedir. “Cihannüma, Keşfü’z Zünun” onun en önemli eserlerindendir. Cihannüma, bir coğrafya eseridir. Modem Türk coğrafyacılığının başlangıcı sayılabilecek bir eserdir. Katip Çelebi bu eserinde, Doğu ve Batı’daki pek çok coğrafya eserinden aldığı bilgileri araştırıp yorumlayarak aktarmıştır. Keşfü’z Zünun, İslam dünyasında yazılmış on binin üzerinde eser hakkında bilgi vermektedir Arapça yazılan bu eser, alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir. “Fezleketü’t Tevarih, Türkçe Fezleke, Takvimü’t Tevarih, Tuhfetü’l Kibar fi Esfari’l Bihar, Mizanü’l Hak fi İhtiyari’l Ahakk” adlı eserler de Katip Çelebi‘nindir.