Sonuç Yayınları 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Etkinlik Cevapları Sayfa – 114 (Yeni Müfredat-Yeni Kitap)(2018-2019)

 METİNDE GEÇEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

azametli: Ulu, çok büyük.

cüzzam: Hansen basilinin sebep olduğu deri hastalığı.

hasis: Cimri, pinti, kısmık.

hilat: Değerli bir giysi.

kem: Kötü, fena.

mabeyinci: Padişahların dışarıyla olan ilişkilerine bakan, buyruklarını ilgililere bildiren, bazı kişilerin dileklerini kendisine ileten görevli.

musahib: Sohbet arkadaşı.

nedim: Arkadaş, yakın dost.

ruhsat tanımak: İzin vermek, müsaade etmek.

 METİN VE TÜR İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

BİNBİR GECE MASALLARI

Dünyaca ünlü Binbir Gece Masalları’nın iki önemli kahramanı baş vezirin kızı Şehrazat ve ülkeyi yöneten Sultan Şehriyar’dır. Şehriyar zalim bir hükümdardır. Her gün bir genç kızla evlenip ertesi sabah onu öldürmektedir. Akıllı ve zeki bir kız olan Şehrazat, buna bir çare düşünür. Şehriyar ile evlenir ve ona her gece bir masal anlatır. Ama masalı hep en ilginç noktasında keserek sultanı merak içinde bırakır. Sultan da masalın devamını dinleyebilmek için her gecenin sonunda Şehrazatʼın bir gün daha yaşa­masına izin verir. Şehrazat’ın masalları “bin bir gece” sürer. Sonunda Şehriyar, Şehrazat’ı öldürmekten vazgeçer ve ikisi mutlu bir yaşam sürerler.

 

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

1. Vezir, Hekim Rûyan’ı niçin kıskanmaktadır? Sizce onu kıskanmakta haklı mıdır? Neden?

Vezir, hekimi kıskanmaktadır çünkü Kral Yunan ile Hekim’in yakınlaşması ve ona hediyeler  vermesini onu kendine nedim kabul etmesini kaldıramaz.

 2. Kral Yunan vezirin dediklerine neden itibar etmemiştir?

Gerçeği görmüş ve kendine iyilik eden birine zarar verenin durumunu daha önce dinlediği masaldan yola çıkarak elde etmiş.

3. Aşağıdaki tabloda gösterilen kişilerin özelliklerini belirtiniz.

 

Kral Yunan

Hekim Rûyan

Vezir

Kişisel özellikleri

Karar merci, zor durumda yani hasta olan biri , kendine yardım edeni mükafatlandıran biri, her duyduğuna inanmayıp olaylardan pay çıkarmasını bilen birir.

ilim sahibi, yardımsever, iyi niyetli biri, alanında uzman

kötü niyetli, hasis ve içinde kötülük barındıran biri

Masaldaki işlevi

İyi

İyi

Kötü

 4. Kral Yunan neden Sinbad’ın öyküsünü hatırlatmaktadır? Kral Yunan, Vezir’in sözlerine aldansa ve Hekim Rûyan’ı öldürse kendisi de Sinbad gibi mi olur? Açıklayınız.

Kral Yunan, Sinbad’ın öyküsünü anlatarak Vezir’in kötü biri olduğunu ve kendisine iyilik eden birine ceza vermek için yalan söyleyen biri olduğunu anlıyor. Kral Yunan, Vezir’in dediklerine inansa durumu aynı Sinbad gibi olur.