I. OKUMA
HAZIRLIK
1. Türk tarihini anlatan eserler okumak ya da bunları konu edinen tiyatro ve film izlemekten hoşlanır mısınız? Neden?
Öncelikle kişisel fayda açısından okumak her zaman faydalıdır. Devamında tiyatro ya da film olarak izlenebilir. Okumak, faydalıdır çünkü konuyu öğrenip yanı sıra okumaktan elde ettiğimiz kazançlar illa ki olacaktır.
2. Tarihî bir olayın tiyatro metni yazılıp sahnede canlandırılmasının izleyiciye katkıları neler olabilir? Tartışınız.
Görselliğin katkısı vardır. Doğru aktarılırsa önümüze tarihle ilgili süreci tam anlamıyla koyar ve rahat anlamamıza fayda sağlar.
3. Aşağıda, Arif Nihat Asya’nın “Fetih Marşı” şiirinden bir bölüm verilmiştir. Bu şiirle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek;
Dağlardan çektiriler, kalyonlar çekilecek…
Kerpetenlerle surun dişleri sökülecek!
Yürü; hâlâ ne diye oyunda, oynaştasın?
Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!..
Sen de geçebilirsin yârdan, anadan, serden…
Senin de destanını okuyalım ezberden…
Haberin yok gibidir taşıdığın değerden…
Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın,
Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!..
(…)
1. METİN
FATİH
Edirne Sarayı’nda, Fatih’in kılıç kuşanma merasimiyle başlayan oyunda Akşemsettin, Fatih’e kılıç kuşatırken ülkesini genişletmesini, babası Murat’ın yolundan gitmesini, zaferden zaferekoşmasını söylerek hiçbir zaman haktan ayrılmaması gerektiğini öğütler. Fatih’in küçük yaşta Osmanlı tahtına oturmasını Bizanslar fırsat olarak görür. Bu sırada Osmanlı şehzadelerinden Orhan, Bizans’ın elinde rehin olarak tutulmaktadır. Orhan’ı ziyarete gidenler Bizans’a yük olmakta çünkü masrafları çoğaltmaktadır. Bunu fırsata çevirmek isteyen Bizans, Osmanlı’nın ödediği üç yüz bin akçenin iki katına çıkartılmasını ister. Bu amaçla Osmanlı’ya bir elçi göndererek İmparator Paleologos’un Osmanlı’dan neler istediğini bildirir. Fatih de İmparator’un istediği parayı bizzat kendisinin getireceğini söyleyerek elçiyi nazikçe gönderir. Elçi, aldığı cevaptan son derece memnundur fakat Fatih’in yanında bulunanlar bu durumdan rahatsız olurlar. Bunu anlayan Fatih, asıl niyetinin ne olduğunu yanındakilere ima eder: İstanbul’u fethedecektir.