Sonuç Yayınları 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Etkinlik Cevapları Sayfa – 58 (Yeni Müfredat-Yeni Kitap)(2018-2019)

 Şişman yüzünü buruşturdu.

—Bırak, canım! Bu tavırlara gerek var mı? Biz seninle çocukluk arkadaşıyız. Aramızda rütbenin önemi mi var?

Zayıf daha bir ufalarak yılıştı.

—Aman, efendimiz, öyle şey mi olur? Yüce kişiliğinize saygı göstermek bizim görevimizdir. Bizimle konuşmanız bile biz aciz kulunuz için büyük bir lütuftur. Beyefendi hazretleri, oğlum Nafanail, eşim Lu­iza, yani Lüteryen bir aileden cariyeniz saygılar sunarız.

Şişman, bir şeyler söyleyerek onlara karşı durmak istediyse de zayıfın suratı aşırı saygıdan, kölece duygulardan ötürü ekşimsi bir hâl aldı; berikinin nerdeyse midesi bulandı. Zayıfın ezik tavırlarına daha fazla dayanamayacağı için başını çevirdi, ayrılmak üzere elini uzattı. Zayıf, uzatılan elin üç parmağını sıkabildi, yerlere dek eğilip Çinliler gibi “kih-kih-kih” diye gülerek selam verdi. Yayvan bir gülümseme karısının bütün yüzünü kaplamıştı. Nafanail “hazır ol”a geçip ayaklarını birbirine vurdu, bu sırada şap­kası yere yuvarlandı.

Üçü de o hoş, büyük şaşkınlığın etkisi altındaydılar.

Anton Çehov, Bütün Öyküler, çev. : Mehmet Özgül

 

YAZARIN BİYOGRAFİSİ

SAIT FAIK ABASIYANIK (1906 – 1954)

İlk hikâyelerinde gözlemci bir yazar olan Abasıyanık, kısa bir süre sonra hikâyeyi olaydan sıyırmaya yöneldi. Klasik hikâye tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlattı. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalıştı. Çoğun­lukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık; balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlattı.

“Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Havada Bulut, Havuz Başı, Son Kuşlar (hikâye); Medarı Maişet Motoru, Kayıp Aranıyor (roman); Mahkeme Kapısı (röportaj)” eserlerinden bazılarıdır.

 

DİL BİLGİSİ

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde virgülün hangi işlevlerde kullanıldığını söyleyiniz.

• Adamın arkasında uzun çeneli, sıska bir kadın ile uzun boylu, gözlerini kısarak bakan, gözlüklü bir lise öğrencisi başlarını uzatmış bakıyorlardı.

Eş görevli sözcükleri ayırmada

• Şişman, sevinç dolu gözlerini arkadaşından ayıramıyordu.

Özne ile Yüklem arasında başka sözcükler girmişse özneyi ayırmak için

• Nasılsın, neler yapıyorsun?

Sıralı cümleleri ayırmak için

• On taneden fazla alana, anlıyorsun ya, biraz indirim yapıyorum.

Arasözleri ayırmak için

• Nafanail biraz düşündü, şapkasını çıkardı.

Sıralı cümleleri ayırmak için