Tanzimat Dönemi Hikaye, Özellikleri, Yazarları, Yapısı
TANZİMAT DÖNEMİ HİKÂYESİ
- Batılı anlamda öykü türü, Türk edebiyatına Tanzimat edebiyatı ile girmiştir.
- Türk edebiyatında ilk öykü denemesi, Emin Nihat’ın “Müsameretname” adlı eseridir
- İlk öykü örnekleri, Ahmet Mithat Efendi’nin “Letaif-i Rivayet” ve “Kıssadan Hisse” adlı eserleridir.
- Batılı anlamda ilk güçlü gerçekçi hikâyeler ise Samipaşazade Sezai’nin yazdığı “Küçük Şeyler’dir.
- Tanzimat edebiyatı öykülerinde olaylar çoğunlukla günlük yaşamdan veya tarihten alınmıştır.
- İlk öykülerde, özellikle Ahmet Mithat’ın eserlerinde topluluk önünde anlatılan meddah öykülerinin etkisi ve tekniği görülür.
- Sanatçılar eserleriyle halkı bilinçlendirmek istedikleri için eserlerde “Sanat toplum içindir.” düşüncesi hâkimdir.
- Emin Nihat, Ahmet Mithat, Şemsettin Sami, Nabizade Nazım gibi Tanzimat yazarları öykülerinde halka; Sami Paşazade Sezai, Recaizade Mahmut Ekrem gibi yazarlar da aydın kesime seslenmeyi tercih etmiştir.
- Tanzimat edebiyatının ilk döneminde yetişen ve romantizm akımının etkisi altında kalan yazarların eserlerinde bu akımın özellikleri görülür. Bu nedenle gerçek hayatta rastlanmayacak tesadüflere sıkça yer verilmiştir.
- Romantizmin etkisiyle sanatçılar kişiliklerini gizlememişler, zaman zaman olay akışını keserek arada okura aydınlatıcı bilgi vermişlerdir.
- Kahramanlar genellikte günlük yaşamdan alınmış tiplerdir ancak masalsı niteliklere sahip kişilere de yer verildiği görülür.
- Genellikle, duygusal ve acıklı konular işlenmiştir. En önemli temalar tutsaklık, görmeden veya zorla yapılan evlilikler, bunların doğurduğu acı sonuçlar, yüzeysel Batılılaşmanın yarattığı olumsuzluklardır.
- Tanzimat Dönemi hikayecilerinden bazıları şunlardır: Şemsettin Sami, Ahmet Mithat Efendi, Nabizade Nazım, Sami Paşazade Sezai
Etiketlertanzimat dönemi hikayeciliği tanzimat dönemi hikayede kimler var tanzimat dönemi hikayelerinin özellikleri tanzimat dönemi hikayesi tanzimat dönemi hikayesi ayrıntılı bilgi tanzimat dönemi hikayesi hakkında bilgi tanzimat dönemi hikayesi kilerden oluşur tanzimat dönemi hikayesi nasıldır tanzimat dönemi hikayesi nedir tanzimat dönemi hikayesi özellikleri tanzimat dönemi hikayesi özet