9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı MEB Kitabı Cevapları 104. sayfanın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Pastoral Şiir: Tabiat güzelliklerini, kır ve çoban hayatını anlatan şiir türüdür. Pastoral kelimesi Latince “çobanlara ilişkin” anlamına gelen “pastoralis” kelimesine dayanmaktadır. Pastoral şiir; süsten uzak, sade bir dille yazılır.
Örnek
İlkbaharı geldi Anadolu’nun,
Silifke’de çiçek açtı nar şimdi.
Her tarafı yeşillendi Bolu’nun,
Sultandağı benek benek kar şimdi.
Abdurrahim Karakoç
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Kızılırmak Kıyıları adlı şiirin temasını belirtiniz.
Unutulmuş, yalnız başına kaderine bırakılmış ANADOLU diyebiliriz.
2. “Çağlayan ne, / Akan kim, / Kızılırmak değil.” dizelerinde “çağlayan ne”, “akan kim” sözüyle şairin
neleri ifade ettiğini belirtiniz.
Oralarda bir yaşam var. Akıyor , çağlıyor belki ama sadece Kızılırmak değil. Anadolu olduğunu belirtiyor.
3. Parça parça yarılmış öküz ardında,
Parmağı üç pare, tırnağı ak değil.
Utanır elin ayağın,
Korkarsın yakından görsen,
Eli el değil, ayağı ayak değil.
Bu bentte şair, Anadolu insanını nasıl betimlemiştir? Açıklayınız.
Anadolu insanının çalışmaktan yorulmuş, bitmiş bir halde olduğunu betimlemiş. Özellikle de yakından görse korkarsın diyerek de Anadolu insanın çalışmaktan ve yokluktan kötü durumda olduğu ifade etmek istemiştir.
4. Şiirin son bendinde “Geçmiş zamanlar geleceklerden parlak değil.” dizesiyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
Bu şekilde ifade ederek dün nasıl kötü şekildeyse yarının ondan çok farklı olmayacağını kaderinin aynı olacağını izah etmeye çalışıyor.
5. Kızılırmak Kıyıları adlı şiirde anlatılan Anadolu ile bugünkü Anadolu’yu kendi hayatınız ve çevrenizden hareketle karşılaştırıp sosyal ve kültürel bakımdan değerlendiriniz.
Bu soru sizinle alakalı.
Şairin Biyografisi
Fazıl Hüsnü Dağlarca (1914-2008): İstanbul’da doğdu. Kuleli Askeri Lisesini ve Harp Okulunu bitirdi. On beş yıl hizmet ettiği askerlik görevinden kendi isteğiyle ayrıldı. Çeşitli memuriyet görevlerinden sonra yayın hayatına atıldı. Şiirleri ve yazıları gazete ve dergilerde yayımlandı. Kitapları birçok dile çevrildi. Ulusal ve uluslararası ödüller kazandı. “Türkçem, benim ses bayrağım.” diyen Dağlarca, Türk şiirine yeni bir ses getiren şairlerdendir. Şiir serüveninde sürekli bir arayış ve yenilenme söz konusudur. Kişisel duyarlılıktan toplum gerçeklerine pek çok temayı işlemiştir. Üretken bir şair olan sanatçı; hiçbir edebî akıma bağlanmadan lirik, epik, satirik türlerde şiirler yazmıştır. Sade bir dille yazdığı şiirlerinde mecazlara, çağrışımlara, kelime tekrarlarına yer vermiştir. Havaya Çizilen Dünya, Çocuk ve Allah, Çakırın Destanı, Üç Şehitler Destanı, Toprak Ana, Yedi Memetler adlı şiir kitapları tanınmış eserlerindendir.