Adalet Ağaoğlu Hayatı ve Eserleri
*İlk romanının yayınladığı 1973’e kadar sadece tiyatro yazarlığıyla ilgilendi, sonra çalışmalarını öykü ve romanda yoğunlaştırdı.
*Eserlerinde toplumun çalkantılı dönemlerini ve bu dönemlerin bireyler üzerindeki etkilerini irdeledi.
*Konularının yanı sıra eserlerinin biçimsel yetkinliğiyle, özellikle ayrıntıları değerlendirişiyle, geriye dönüşler iç monologlar, bilinç akımı, gibi değişik tekniklerden yararlanmadaki başarısıyla dikkat çekti.
*Öykülerinde insanlık durumlarından kesitleri ele aldığı gözlenir. Bir olayın, bir durumun yansımalarını; insanın dünyasında yer eden gerçekliği yansıtır.
*Doğa, toplum, zaman ilişkilerinin insanın iç dünyasındaki yansımalarını düşünce üretebilecek boyutlarda irdeledi. Değişimler karşısında edebiyatın yapısal durumu bakımından da arayışçı davrandı, kendine özgü anlatım biçimleri geliştirdi. İstanbul’da yaşıyor.
*Ölmeye Yatmak romanında Ağaoğlu, Türk toplumunun 1938–1968 yılları arasındaki süreçte yaşadığı siyasi ve sosyal olayları gözler önüne serer.
Oyun: Evcilik Oyunu, Çatıdaki Çatlak, Sınırlarda, Tombala, Üç Oyun: Bir Kahramanın Ölümü, Çıkış, Kozalar, Kendini Yazan Şarkı, Duvar Öyküsü, Çok Uzak-Fazla
Roman: Ölmeye Yatmak, Fikrimin İnce Gülü, Bir Düğün Gecesi, Yazsonu, Üç Beş Kişi, Hayır, Ruh Üşümesi,
Öykü : Yüksek Gerilim, Sessizliğin İlk Sesi, Hadi Gidelim, Hayatı Savunma Biçimleri
Anı : Göç Temizliği, Gece Hayatım
Deneme : Güner Sümer Toplu Eserleri, Adalet Ağaoğlu Seçmeler, Karşılaşmalar, Geçerken, Başka Karşılaşmalar