Türk Dili ve Edebiyatı-TYT/AYT Kaynak Sitesi

Anlatım Bozukluğu – 3

ANLATIM BOZUKLUĞU – 3

1. “Arkadaşlarının dertlerini dinler ve teselli ederdi.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Özne eksikliği

B)       Özne – yüklem uyuşmazlığı

C)       Nesne eksikliği

D)      Çatı uyuşmazlığı

E)       Dolaylı tümleç eksikliği

2. “Zaman zaman girişilen reform çabaları ile kötü gidişe son vermek istenmiştir.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Özne – yüklem uyuşmazlığı

B)       Nesne eksikliği

C)       Gereksiz sözcük kullanılması

D)      Ekeylem eksikliği

E)       Çatı uyuşmazlığı

 3. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Hollanda Osmanlı’dan aldığı laleyi dünyaya satıyor.

B)       Fen ve Teknoloji Lisesi’nin açılışına birçok eğitimci katıldı.

C)       Orada yaklaşık olarak üç yıl kadar kaldım.

D)      “Eskiyi getir, yeniyi götür.” kampanyası işe yarıyor.

E)       İnce Memed’in ilk cildini dün akşam bitirdim.

4. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Sınavı kazanamamasının nedeni düzenli çalışmamasındandır.

B)       Yolda rastladığı arkadaşıyla biraz sohbet etti.

C)       İlk edebi romanımız Namık Kemal’in İntibah’ıdır.

D)      Artık iki devrik cümle söyleyen kendini şair sanıyor.

E)       Aileler çocuklarını ne güçlükle okutuyor!

5. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Sınava değişik kaynaklardan hazırlanmak başarı sağlar.

B)       Fuzuli’nin Şikâyetname’si ilk edebi mektup örne­ğidir.

C)       Romanlarının çoğusu yabancı dillere çevrildi.

D)      Cüzdanımı unuttuğum için yarı yoldan geri döndüm.

E)       Gelecek daha güzel, daha aydınlık olsun istiyorum.

 6. Aşağıdakilerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılması anlatım bozukluğuna neden olmuştur?

A)       Akşam yemeğini sahildeki eski lokantada yedik.

B)       Bir sanat yapıtının pek çok kaynağı olabilir.

C)       Sanatçı ve toplum etkileşimi, yapıtın dokusuna işler.

D)      O sıralar Galatasaray’da öğretim görüyormuş.

E)       Türkiye farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.

7. Aşağıdakilerin hangisinde gereksiz sözcük kullanmaktan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       İki köyün ortasındaki derede çok yüzdük.

B)       Nazım Hikmet’in şiirlerini ezbere bilirdi.

C)       Ne zaman bir araya gelsek eskilerden konuşuruz.

D)      Büyüklere saygı göstermek, hürmet etmek gerekir.

E)       Yolculuğumuz aşağı yukarı beş saat sürdü.

 8. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlam belirsizliği vardır?

A)       Bu kitabı yeni aldım; ama hemen bitirdim.

B)       Bayan doktora gitmek istediğini söyledi.

C)       Soğuktan burnu ve kulakları kıpkırmızı olmuş.

D)      Özel günlerde bütün aile bir araya gelir.

E)       Bu grev en çok tüketiciyi etkiledi.

9. Aşağıdakilerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Seçim öncesi halka ücretsiz kömür dağıtıldı.

B)       Doğu bölgelerinde kar yağışı etkisini sürdürüyor.

C)       Sanat kaygısıyla yazılmış bu satırlar tat vermiyor.

D)      Onu her geçen gün daha çok özler oldum.

E)       Yaşlı adam, kendisine yer veren gence teşekkür etti.

  10. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Bu yıl okullar erken açıldı.

B)       İstediğini söyleyen, istemediğini işitir.

C)       İyilikten maraz doğar, derler.

D)      12 Mart 1982 yılında Kars’ta doğmuş.

E)       Bazı yapıtlar yıllandıkça değer kazanır.

11. Aşağıdakilerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Polis şüphelileri gözetim altına aldı.

B)       Bu saç modeli sana daha çok yakışmış.

C)       Şehrin trafik sorunu yıllardır çözülemiyor.

D)      Öğrencileri tek tek tahtaya kaldırdı.

E)       Akılsız başın derdini ayaklar çekermiş.

12. “Bazı öğrenciler önümüzdeki yıl ilk kez olarak sınava girecek.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

B)       Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

C)       Gereksiz sözcük kullanılması

D)      Nesne eksikliği

E)       Yüklemin tekil olması

  13. Aşağıdakilerin hangisinde tamlayan eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Sözünü ettiğim olay benim dışımda gelişti.

B)       Bu köhne evlerden küf kokusu yayılıyor.

C)       Okuldaki öğretmenlerinin çoğu beni tanır.

D)      Ara sıra buralardan uzaklaşmak bana iyi geliyor.

E)       Sanatın amacı insanda estetik duygusunu geliş­tirmektir.

14. Aşağıdakilerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Her gün yeni bir kanal açılıyor.

B)       Yorgun olduğundan dolayı erkenden uyudu.

C)       Tek istediği işinde başarılı olmaktı.

D)      İşyerinde anlaşabildiği hiç kimse yok.

E)       O da bizimle yemeğe gelmek istiyor.

15. Aşağıdakilerin hangisinde dolaylı tümleç eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Onu hep eleştirir ve hiç güvenmediğini söylerdi.

B)       Öğretmen sınav sorularını tek tek inceledi.

C)       Telefonu çalınca izin alıp dışarı çıktı.

D)      Güngörmüş biri olduğu her halinden belliydi.

E)       Yeni aldığı lensleri hiç kullanmadan kaybetmiş.

 CEVAPLAR

1  C 5  C 9   A 13  C
2  E 6  D 10  D 14  A
3  C 7  D 11  A 15  A
4  A 8  B 12  C  

 

Bunları da gezebilirsin.

Yardımcı Eylemin Gereksiz Kullanımı Örnek Cümleler ve Çözümleri

Anlatım Bozukluğu konularından olan Yardımcı Eylemin Gereksiz Kullanımı  ile ilgili örnek cümleler ve cümlelerin doğru …