Anlatım Bozukluğu – 4

ANLATIM BOZUKLUĞU –  4

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Eskiden burada cirit oynarlarmış.

B)       Yemekten sonra kahve içmek istedi.

C)       Sınavlarının iyi geçmediğini söylediler.

D)      İstanbul’da kar yağışı aralıksız devam ediyor.

E)       “Günlerin Getirdiği” adlı kitabı okuyorum.

2. Aşağıdakilerin hangisinde sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bo­zukluğu vardır?

A)       Bir fincan kahve içmeden güne başlamam.

B)       Birkaç gün içinde yapılan fabrika hizmete açılacak.

C)       Yorgunluk ve uykusuzluktan gözlerinin altı şişmiş.

D)      İnternetteki oyunlar öğrencilerin gelişimini engelliyor.

E)       Sular kesilince temizlik yarım kaldı.

3. Aşağıdakilerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozuk­luğu vardır?

A)       Paltosunu çıkarıp elbise dolabına astı.

B)       Söylediği türküyü daha önce dinlememiştim.

C)       Uzun zamandır bu şirkette çalışıyor.

D)      Sevgiyi, acımayı, merhameti babamdan öğrendim.

E)       Ceketi kuru temizlemeden almayı unutma.

 4. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)  Kitaptaki bütün soruları çözdüm.

B)  Hem ablası hem de kardeşi doktormuş.

C)  Fasulyeyi ben pilavı annem yaptı.

D) Kaç yıldır çalışıyorum bir araba alamadım.

E)  Üniversitelerde kıyafet yönetmeliği değişiyor.

 5. Aşağıdakilerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Bir ayda beş tane kitap okumuş.

B)       Sınavı kazanan öğrenciler kayıt yaptırdı.

C)       Yeni aldığı elbiseyi bu gece giyecekmiş.

D)      Sıcak davranışları nedeniyle her ortamda seviliyor.

E)       Meclis kanun teklifini reddetti.

6. Aşağıdakilerin hangisinde sıfatla adın aynı tamlanana bağlanmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Akşamlan erkenden eve gelir.

B)       Milli ve dini konuları araştırmaktan hoşlanıyor.

C)       Kamu ve özel bankalar yüksek faizle kredi veriyor.

D)      Adres sorduğumuz esnaf bizi tersledi.

E)       Orada çalıştığım günleri çok özlüyorum.

 7.  Aşağıdakilerin hangisinde zamir eksikliğinden kaynaklanan bir anlam belirsizliği vardır?

A)       Mezun olup göreve başladığını bilmiyordum.

B)       Onun yerini dolduracak bir eleman bulamadım.

C)       Okulun karşısına top sahası yapacaklar.

D)      Böyle olmasını sen kendin istedin.

E)       Bugünlerde işler yolunda gitmiyor.

 8. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Maçı izlerken o çay, bense kola içtim.

B)       Ünlü yazar Nobel ödülünü aldı.

C)       Minibüslerin kaldırılması İstanbul trafiğini rahatlattı.

D)      Otobüsü kaçırınca derse geç kaldık.

E)       Bu kitap gördüğü ilgiyi hak etmiyor.

9. Aşağıdakilerin hangisinde ek eylem eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Soğuk kış gecelerinde dedem masal anlatır, biz onu dinlerdik.

B)       Günlerin uzamaya başlamasıyla insanlar evlerine daha geç gidiyor.

C)       Bu yeni internet sitesinde öğrenciler aradıkları ödevi bulabiliyormuş.

D)      Dünya üç gündür: dün, bugün, yarın.

E)       Öğrenciler daha zil çalmadan toplanmaya başladılar.

 10. Aşağıdakilerin hangisinde nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Romanlarındaki karakterler sokaktan alınmış gibi doğaldır.

B)       Arabanın benzini bitince çekerek götürdüler.

C)       Kitabını nereye koyduğunu hatırlamıyormuş.

D)      Yorganları yıkayıp yüzlerini yeniden dikti.

E)       Otobüse binip evin yolunu tuttu.

 11. Aşağıdakilerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Seninle askerde karşılaşacağım aklıma gelmezdi.

B)       Askerlik bir gün olsa da bir ömür anlatılır.

C)       Nöbete geciken askeri ikaz edip uyardı.

D)      Askerliğini İzmir’de, doğduğu şehirde, yapıyor.

E)       Asker arkadaşlarımla hâlâ görüşüyorum.

12. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Bugünkü toplantıda önemli kararlar alındı.

B)       Kar lastiği ya da zincir takmadan trafiğe çıkmayın.

C)       Dışı seni yakar içi beni.

D)      Bu şehirde pek çok dinin mabedi var.

E)       Bugünün birçok ozanlarını Varlık dergisi tanıttı.

13. Aşağıdakilerin hangisinde virgül eksikliğinden kaynaklanan bir anlam belirsizliği vardır?

A)       Kitaplarını toplayıp çantasına yerleştirdi.

B)       Sinan Çetin’in son filmi büyük ilgi gördü.

C)       Aradığım kitabı en sonunda buldum.

D)      Üniversiteye hazırlanırken geceleri ders çalışırdım.

E)       Dün aldığım kazağı mağazaya geri verdim.

 14. Aşağıdakilerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)       Merdivenleri koşarak çıkınca nefes nefese kalmıştı.

B)       Bu gizli sırrı bugüne kadar saklamış.

C)       Elektrikler kesilince asansörde mahsur kalmış.

D)      Metrobüsler trafiği az da olsa rahatlattı.

E)       RTÜK yayın ilkelerine uymayan kanalın yayınını durdurdu.

15. “Dolaptaki sebzeler çürüdüğünden çöpe attı.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A)       Her yıl yaz tatilini Fethiye’de geçiriyor.

B)       Yoğun kar yağışı nedeniyle okullar iki gün tatil edildi.

C)       Öğretmenimiz hiçbirimizi azarlamaz aksine çok severdi.

D)      Ben küçükken babam köyümüzün muhtarıymış.

E)       Yüzme öğrenmek için hafta sonları kursa gidiyor.

CEVAPLAR

1  A 5   A 9  A  
2  B 6   C 10  B 13  E
3  D 7   A 11  C 14  B
4  C 8  A 12  E 15  C

 

Bunları da gezebilirsin.

Yardımcı Eylemin Gereksiz Kullanımı Örnek Cümleler ve Çözümleri

Anlatım Bozukluğu konularından olan Yardımcı Eylemin Gereksiz Kullanımı  ile ilgili örnek cümleler ve cümlelerin doğru …