Cümle Türleri / Çeşitleri ile İlgili Test Çöz – 4

TYT Türkçe sınavında çıkan konulardan biri olan Cümle Türleri / Çeşitleri ile İlgili Test Çöz – 4 bölümünde 14 tane çoktan seçmeli soru bulacaksınız. Başarılar dilerim.

1. Bağımlı sıralı cümlelerde özneler, tümleçler ya da her ikisi ortak olabilir.
Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu açıklamaya uygundur?
A)  El el için ağlamaz, başına kara bağlamaz.
B)  Elti eltiden kaçar, görümceler bayrak açar.
C) Başa gelmez iş olmaz, ayağa değmez taş olmaz.
D) Aç ölmez, gözü kararır; susuz ölmez, benzi sararır.
E) Anlayana sivrisinek az, anlamayana davul zurna az.

2. Aşağıdakilerden hangisi bağlı cümle  değildir?
A) Evden çıkarken hem kitabını hem kalemini unutmuş.
B) Çocuk anlatılanları hem dinliyor hem not alıyordu.
C) Sabahtan beri arıyorum, fakat bir türlü bulamıyorum onu.
D) Yarın akşam sinemaya gidelim ya da dedemi ziyaret edelim.
E) Yaşlı bir adam içeri girdi ve en öndeki koltuğa oturdu.

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yapı bakımından ötekilerden farklıdır?
A) Önümüzdeki hafta gösterime girecek olan bu filmi izleyeceğim.
B) Yaz tatilimi Karadeniz’de geçirmeyi düşünüyorum.
C) Yazarın ne kadar haklı olduğunu bu kitabı okuyunca anladım.
D) Şemsiyesini evde unutmuştu, yağmurda ıslanmıştı bu yüzden.
E) Düzenlenen sempozyumda uyuşturucunun zararları anlatılacak.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne ortaklığı vardır?
A) Akşam üzeri deniz kenarına gitti, oradan bir süre denizi seyretti.
B) Tekne, limandan ayrıldı, mavi denizi yara yara ilerlemeye başladı.
C)  Hastanın durumu  oldukça ciddi, bir an  önce  ona uygun kan örneği bulunmalı.
D) Çocukları az önce okula gönderdi, konukları için hazırlık yapmaya başladı.
E) Başarılı öğrencileri odasına çağırdı, ayrı ayrı kutladı.

5. Aşağıdakilerden hangisi, öznesi ortak olan bir sıralı cümledir?
A) Ben sınıfları havalandırıyorum, arkadaşım tahtayı siliyor.
B) Konuşmacı mikrofonu eline aldı, herkes onu dinlemeye başladı.
C) Ahmet gömlekleri ütülüyor, kardeşi evrakları kontrol ediyor.
D) Yaşlı bir adam, yerinden kalktı, yavaş yavaş yürümeye başladı.
E) Hiç kimse benim haklı olduğumu düşünmüyor, herkes kendi haklılığını savunuyor.

6. Türkiye’nin hiçbir tarafını bilmiyordum. Haydarpaşa’dan en uzak şehirlere doğru trene bindiğim zaman, Çanakkale Savaşı başlamıştı. Gidiyordum, ama gözüm arkada kalıyordu. Koca trende yalnızdım. Kimsecikler silmiyordu gözlerimden akan yaşları.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)  Eksiltili cümle                 
B)  İsim cümlesi
C) Devrik cümle                 
D) Bileşik cümle
E)  Olumsuz cümle

7.   Uyandığında üstüne gün vurmuş, terlemişti. Kalkıp yüzünü yıkadı derede. Atını dizgininden tutup yürüdü şehre doğru. Her  adım  atışında  yüreği küt küt atıyordu. Yürürken gözü az ilerideki kale kapısına takıldı. Bu, koyu kırmızı ve fildişi renkteki taşlardan işlemeli bir Selçuklu  kapısıydı.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)  Devrik cümle
B)  İsim cümlesi
C)  Eksiltili cümle
D)   Sıralı cümle
E)  Bileşik cümle

8. Aşağıdaki atasözlerinin hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?
A)   Bedava sirke baldan tatlı olur.
B)  Çalma elin kapısını, çalarlar kapını.
C)  Güneş balçıkla sıvanmaz.
D)   Kimse kimsenin kısmetini yemez.
E)  Kör satıcının kör alıcısı olur.

9. Balkanların önemli kentlerindendir Tiran.  Bu  kent, Balkan coğrafyasıyla ilgili kısa süre de çok şey anlatabilir size. Tiran’da, ağaçların boyu, binaların boyundan uzundur. Nereye baksanız  karşınıza başı göğe ermiş ağaçlar çıkar.
Bu parçada aşağıdaki cümle türlerinden hangisi yoktur?
A)  Ad (isim) cümlesi
B)  Fiil cümlesi
C)  Sıralı cümle
D)  Basit cümle
E)  Bileşik cümle

10. Osmanlı döneminde zenginler konaklarda otururdu genellikle. Buralarda oturan zenginlerin çoğunun Boğaziçi’nde yalıları vardı. Başta konaklar ve yalılar olmak üzere evlerde genellikle bir misafir odası bulunurdu. Burayı döşeme ve düzenleme konusuna  çok özen gösterilirdi.
Bu parçada  aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A)  Basit cümle
B)  Bileşik cümle
C)  Sıralı cümle
D)  İsim cümlesi
E)   Devrik cümle

11. Sanki yılın ilk ayı eylüldü. Eylülde başlardı aileler çocuklarını okula yazdırmaya. Çocuklar evinin karşısındaki okulda okumak için yanıp tutuşurdu ama aileler daha iyi diye uzak  yerlerdeki  okullar; tercih ederdi.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)   Bileşik cümle
B)   Sıralı cümle
C)  Devrik cümle
D)  İsim cümlesi
E)  Fiil cümlesi

 

12. Rehberimizle birlikte nehrin kenarında yürüyoruz. Birkaç metre ötede, iri taşlarla inşa edilen bir rıhtım ve tekne bağlama yeri var. Bunların az ilerisinde kıyıya dik, bir dizi söğüt  ağacı… Narin dallarını nehre doğru uzatmışlar usulca.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)   Eksiltili cümle
B)   Fiil cümlesi
C)  Bileşik cümle
D)  Devrik cümle
E)  Sıralı cümle

13. Yayınevinden ayrılıp yola çıktığımızda kendimde değildim. Her şey bir düş gibi geliyordu bana.. Yüreğimin derinliklerinde sevince benzer birtakım duygular uyanmıştı. Daha büyük hayaller peşindeydim artık.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)   İsim cümlesi
B)   Devrik cümle
C)  Fiil cümlesi
D)  Bileşik cümle
E)  Eksiltili cümle

14. Son mektup ötekiler  gibi  birdenbire  tutuşmadı; bir ucundan ince bir duman’ çıkarak için için yanmaya başladı. Sonra, zarfın gevşeyip açıldığını, ince yazılarla dolu bir kağıdın yavaş yavaş yanmaya başladığını gördüm. Tahammül edemiyordum artık. Munise, gönlümden geçenleri biliyor gibi elini ateşe sokarak son mektubun bir  parçasını kurtardı.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)  Bileşik cümle
B)   Devrik cümle
C)  Fiil cümlesi
D)  İsim cümlesi
E)  Sıralı cümle

CEVAPLAR

1

A

8

B

2

A

9

C

3

D

10

C

4

E

11

B

5

D

12

E

6

A

13

E

7

C

14

D

error: Maalesef! İçerik kopyalanamaz.