Cümle Türleri / Çeşitleri ile İlgili Test Çöz – 3

TYT Türkçe sınavında çıkan konulardan biri olan Cümle Türleri / Çeşitleri ile İlgili Test Çöz – 3 bölümünde 16 tane çoktan seçmeli soru bulacaksınız. Başarılar dilerim.

1. Aşağıdakilerin hangisinde, yan cümlecik, temel cümleciğin nesnesi görevindedir?
A) Okuldan gelirken eski bir arkadaşıma uğradım.
B) Gece yarısı başlayan fırtına gittikçe şiddetleniyor.
C) Sokak ortasında bir adam durmadan konuşuyordu.
D) Sabahları erken uyanmak en önemli prensibidir.
E) Filmin bir an önce başlamasını biz de çok istiyoruz.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiille kurulmuş yan cümlecik, temel cümleciğin nesnesi  görevindedir?
A) Okuduğum kitapları kütüphanenin alt raflarına koyuyorum.
B) Otobüsün zamanında gelmemesi herkesi endişelendi.
C) Okuldaki bütün öğrenciler yaz tatilinin başlamasını bekliyor.
D) Havalar ısınınca, köylerde kış hazırlıklarına başlanır.
E) Komşumuz, birkaç gün daha hastanede kalacağını söylemiş.

3. İçinden tarihi eserler çıkan Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları, güzergahı üzerindeki doğal çeşitliliği ve arkeolojik değerleri ile Ege uygarlıklarının dünyaya bir armağanıdır.
Bu cümleyle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A)  Birden çok özel isim vardır.
B)   Hem bağlaç hem ilgeç vardır.
C)  Birleşik ad kullanılmıştır.
D)  Basit yapılı bir fiil cümlesidir.
E)  İlgeç tümleci vardır.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yapısına göre ba­sit, söz dizimine  göre devrik bir fiil  cümlesidir?
A) Akşamdan beri ondan bir haber almaya çalıyoruz biz de.
B) İki katlı, bahçeli, köy tipi evler vardır kentin kenar mahallelerinde.
C) Toplantının yapılacağı salonu zor bulmuş bazı davetliler.
D) Üyelerden bazıları söz isteyip tasarıyla ilgili görüşlerini açıkladılar.
E) Adamın dünkü sözleri, çok önemli sırları ortaya çıkardı bana göre.

5. Aşağıdakilerin hangisinde  verilen dizeler basit cümle oluşturmaktadır?
A)   Kara gözlerindeki umut
Siyah saçları kadar karamsardı
B) Sürü bulutlar gece yamaçlarını
Otlayıp yayılıyor gök kırlığında
C)  Havada yalın bir kılıç parıltısı 
Korur düzenini geçmiş  zamanların
D) Güneşin batmasına yakın saatlerde
Yıkanırdı gölgesi kuytu bir  derede
E) Her yanın avuçlarıma dökülüyor
Çeşmeden  akan suyun berraklığında

6.  I.  Geceyi hasretle bekliyor  zaman
II.  Anladım, bu şehir başkadır
II. Bir gemi yelken açtı hayal iklimlerine
IV.   Akşam  diyordun  işte  oldu akşam
Yukarıdaki dizelerin hangilerinde birden çok yargı vardır?
A) I. ve II.
B) I. ve III.          
C) II. ve III.
D)II. ve IV.
E) III. ve IV.

7.    Kar soğuğunun kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı günlerde kapımızı çalan fırtına, günlerce sürecek tipinin habercisiydi.
Bu cümlede kaç yan cümlecik vardır?
A) 1          B) 2           C)3           D) 4           E) 5

8.    Anadolu’nun en eski duvar resimleri olduğu  düşünülen bu tarih öncesi kaya resimleri büyük bir özenle korunmuş.
Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)  Kurallı bir fiil cümlesidir.
B)  Olumlu bir cümledir.
C)  Üç öğeli bir cümledir.
D)  Basit yapılı bir cümledir.
E) Hem belirtme hem niteleme sıfatı almış sözcük vardır.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde  yan cümlecik temel cümleciğin belirtili nesnesidir?
A) Eleştirilerden olumlu sonuçlar çıkarmak, bir erdemdir.
B) Sanatçının şarkı söyleyişini solondakiler çok beğendiler.
C) Ödül alan iş adamı, bugünkü konumuna çok çalışarak gelmiş.
D) Barajlardaki su seviyesinin düşük olması hepimizi kaygılandırıyor.
E) Çocuklar, aniden önlerine çıkan köpekten  çok korkmuşlar.

10. Gökyüzü, içinde yaşadığımız evrenin en fazla merakımızı çeken parçası olmuştur her zaman.
Bu cümlenin nitelikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A)  Basitkurallıfiilolumlu
B)  Basitdevrikisimolumlu
C)  Basitdevrikfiilolumsuz
D)  Bileşikdevrikfiilolumlu
E)  Bileşikkurallıfiilolumlu

11. Otobüs duraklarında bekleyen, balık tutan, içinden mis kokulu dumanların yayıldığı ekmek  fırınlarına, muz hevenklerinin sallandığı manavlara girip kısa süre sonra oralardan çıkan insanlar da Kuzguncuk gibi sakin, telaşsız ve huzurlular.
Bu cümlede kaç yan cümlecik vardır?
A) 2          B) 3           C)4           D) 5           E) 6

12. Fatih taraflarında, kendisine amca dediğim uzak bir akrabam oturur. Hali vakti yerindedir. Evinde çok sevdiği bir kedisi, bir de yanından ayırmadığı bir radyosu vardır. Galiba bir de yatılı bir okul­ da okuyan bir torunu olacak. Bugün onları ziyaret etmeye karar verdim.
Bu cümlede kaç yan cümlecik vardır?
A)4           B) 5           C) 6           D) 7           E) 8

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik, temel cümleciğin nesnesi durumundadır?
A)  Çocuklar yağmur yağarken dışarı çıktılar.
B)  Yarın havanın soğuk olması bekleniyor.
C)  Karşı yönden gelen arabalara yol verildi.
D) Gün boyu süren çalışmalar biraz önce sonuçlandı.
E)  Şairin sözlerinden çok etkilendiğini söyledi.

14. Çubuk Boğazı’ndan aşağı sarkınca dağların denize bakan yamaçlarında gördüğüm evler, bana çocukluğumun geçtiği güzelim köyümüzü anımsattı.
Bu cümlede kaç yan cümlecik  vardır?
A) 1           B) 2            C)3            D)4    E) 5

15. Aşağıdakilerden hangisi bileşik bir cümledir?
A)  Boğaz kenarındaki çay ocağına oturduk.
B)  Kız Kulesi’nin fotoğrafını çektim.
C)  Gemi, beyaz köpükler çıkararak gidiyordu.
D)  Bembeyaz martılar vapuru bir süre
E)  Çam ağaçlarının kokusunu içimize

CEVAPLAR

1

E

9

B

2

C

10

D

3

D

11

E

4

E

12

B

5

A

13

E

6

D

14

D

7

D

15

C

8

D

 

 

error: Maalesef! İçerik kopyalanamaz.