Divan Edebiyatı Nesrinin Genel Özellikleri (Maddeler Halinde)
Divan Edebiyatı Nesir (Düzyazıda) Özellikler:
- Divan edebiyatında nesir, şiirden az gelişmiştir. Bunda düzyazı ürünlerinin edebi eser sayılmamasının etkisi de büyüktür.
- Divan edebiyatında üç tür nesir anlayışı vardır: Sade nesir, süslü nesir ve orta nesir.
- Sade nesirde halkın konuştuğu dilden pek uzaklaşılmamıştır. Halk kitapları, Kur’an, hadis açıklamaları bu tarzda yazılmıştır. En başarılı örneğini Kâbusnâme adlı çeviri eseriyle Mercimek Ahmet vermiştir.
- Süslü nesirde şiirdeki gibi hüner, marifet göstermek amaçlanmıştır. Bu türe genellikle medrese öğrenimi görmüş, Osmanlıcayı iyi bilen yazarlar yönelmiştir. Çok uzun cümlelerin, secilerin, bol söz ve anlam oyunlarının göze çarptığı bu türün en belirgin örneklerini Sinan Paşa, Veysi ve Nergisi vermiştir.
- Orta nesir ise yer yer süslü nesre kaçmakla birlikte bir konuyu anlatma, öğretme amacı güder. Özellikle tarih, gezi, coğrafya ve din kitapları bu türde yazılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ve Kâtip Çelebi’nin eserleri orta nesrin en tipik örnekleridir.
- Noktalama işaretleri kullanılmamıştır.
- Eserlerin hiçbiri paragraflara bölünerek yazılmamıştır.
- Divan edebiyatı nesrinde Arapça ve Farsçadan alınan kimi bağlaçlar (ki, vü, u, ü) çok sık kullanılmış, cümleler gereksiz yere uzatılmıştır.
- Nesir yazarlarına “münşi”, nesir yazmaya “inşa”, nesir yazılarıyla oluşturulan mecmualara da “münşeat” denmiştir.
- Mensur (düzyazıya dayalı) eserler, tezkire, seyahatname, sefaretname, siyasetname, hilye, siyer, tarih, gazavatname, kıyafetname, menakıpname, fütüvvetname, pendname gibi türlerde yazılmıştır.
Etiketlerdivan edebiyatı divan edebiyatı genel özellikleri divan edebiyatı hakkında genel bilgi divan edebiyatı hakkında kısa bilgi divan edebiyatı oluşumu divan edebiyatı özellikleri divan edebiyatı şiir nasıl oluşur divan edebiyatı şiirinin özellikleri