Ses Bilgisi / Ses Olayları ile İlgili Test Çöz-2

TYT Türkçenin önemli konularından biri olan Ses Bilgisi / Ses Olayları ile ilgili İlgili Test Çöz-2 testinde 15 tane soru vardır. Başarılar dilerim.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz düşmesine örnek gösterilebilir?
A)  Sıcacık sobanın başında uyuyakalmıştı.
B)  Kocaman elleri vardı adamın.
C) Daracık bir yoldan caddeye çıktık.
D)  Bizi genişçe bir salona aldılar.
E)  Bütün odaların kapıları açıktı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hece düşmesine örnek gösterilebilir?
A) Çocuklar, ellerindeki bayrakları neşe içinde sallıyor.
B)   Ütülenmiş gömleklerini dolaba astı.
C)  Sabahleyin uyanır uyanmaz kahvesini istedi.
D) Kitap okumak için uzandığı koltukta uyuyakaldı.
E) Soru sorarken takındığı tavrı pek hoş bulmadım.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Bir çoban, koyunlarıyla iniyordu bir yamaçtan.
B)  Bu akşam geç vakitte size uğrayacağım.
C) Bir sevgiliden ayrılır gibi ayrıldım İskilip’den.
D)  Bir anda ortalık savaş alanına döndü.
E)   Babası hiç de anlattığınız gibi biri değildi.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, türetilirken ünlü kaybına uğrayan bir sözcük kullanılmıştır?
A) Küçülen pantolon ve gömleğini kardeşine vermiş.
B) Gecenin ilerleyen saatlerinde bahçe kapısı gürültüyle açıldı.
C) Afrika gezisi süresince yaşadıklarını kaleme aldı.
D)  Annesinin resmine uzun uzun bakıp ağladı.
E)   Sizin gibi dost canlısı bir insan az bulunur.

5. Baktıkça ufkumda şafaklar söktü.
Bu dizedeki altı çizili sözcükte görülen ses olayının benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A)  Yüreğim bağlandı her bir sözüne
B)  Koynunda rüyaya dalasım geldi
C)   Dün yine günümüz geçti beraber
D) Sarı saçlarına pembe gül takın
E)   Çekil, bu gölgeli yolda gezinme

6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek gösterilebilir?
A)  Susayan ruhları sesinle doyur
B)  Hep sana uzanır gölgeden yollar
C) Yeniden tutuşsun kalbin yarası
D)  Dolsun şairlerin sihirli tası
E)   Gözüne değmeyen çiçekler solar

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem ünsüz değişimine hem ünlü düşmesine uğrayan bir sözcük vardır?
A)  Annesini kaybeden çocuk sürekli ağlıyor.
B)  İhtiyar, otuz yıldır bu kasabada yaşıyor.
C)   Eve çok geç vakitlerde dönüyor.
D)  Milli maç bir saat sonra başlıyor.
E)  Kapıya sıkışan parmağım kanıyor.

8. Kara gökler, kül rengi bulutlarla kapanık
Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar
İn cin uykuda, yalnız iki yoldaş uyanık
Biri benim, biri de serseri kaldırımlar
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)  Ünsüz yumuşaması
B)  Kaynaştırma harfi
C)  Ünsüz düşmesi
D)  Ulama
E)  Ünlü daralması

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesinin bir örneği yoktur?
A) Bir işe başlamadan büyüklerinizin fikrini sormalısınız.
B)   Çocuğun boynunda kızartılar  belirmişti.
C)  Aklınızı iyi kullanırsanız başarılı olursunuz.
D)   Bu kuşların nesli yok olmak üzere.
E)   Bahçe kapısını paslı bir tel tutuyor.

10. Aşağıdakilerin hangisinde ünlü daralmasının bir örneği vardır?
A) Başlıyor şimdi melul akşamda son ışıklarla bulutlar  cengi
B)  Yürüyorum, ardıma bakmadan yürüyorum
C)   Sokaktayım kimsesiz bir sokak ortasında
D)   Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç
E)  Gidiyorum gurbeti gönlümde duya duya

11. “-yor” ekinin kendisinden önce gelen düz geniş seslileri (a, e) dar sesli (ı, i, u, ü) yapmasına ünlü daralması denir.
Aşağıdakilerin hangisinde buna örnek olabilecek bir sözcük yoktur?
A) Bahçelerde son güller dökülüyor
Ömrümüz  gibi bahar  da geçici
B) Bütün kusurumu toprak gizliyor
Merhem çalıp yaralarımı düzlüyor
C) İşitmiştim ki benim için ağlıyormuşsun
Hala adım  düşmüyormuş dudaklarından
D) Öyle mağrur bir duruşunuz var ki
“Merhametine  muhtaç değiliz”  diyor sanki
E) Derinden, pek derinden bir sessizlik inliyor
Orman hülyaya dalmış bu sükutu  dinliyor

12. Her akşamki yoluma koyulmuş gidiyorum
Her akşamdan vücudum bu akşam yorgun
Öyle istiyorum ki bu akşam biraz sükun
Bir cami eşiğine yatıversem diyorum
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A)  Ulama
B)   Ünsüz yumuşaması
C)  Ünlü daralması
D)  Kaynaştırma harfi
E)   Ünsüz benzeşmesi

13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünlü darlaşmasının örneği vardır?
A)  Öylesine imkansız bir şey aşkımız
B)   Falcı kadın yalan söylüyor yalan
C)   Bahçelerde kalmadı sevdiğin çiçekler
D)  Unutmak tesellisidir yalnızlığın
E)  Gündüzler gecedir, geceler  zindan

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı söz konusudur?
A)   Kitapçıdan  aldıklarımı  sana da göstereyim.
B)  Çocuk kitaplarının satışında artış varmış.
C)  Yayınevlerini, ayda bir gezmeyi adet edinmişti.
D)  Üst  rafdan bir kitap alıp bana uzattı.
E)   Size haber vermek için o kadar uğraştım ki…

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türetilirken ünlü kaybına uğramış bir sözcük vardır?
A) Kardeşim ve babam, kazayı küçük sıyrıklarla atlatmış.
B) Uçurtma, esen rüzgarla birlikte iyice yükselmişti.
C) Dün akşam seyrine doyum olmayacak bir maç izledik.
D) Otobüs, zannederim yarım saat gecikecek.
E) Tartışmalı konularda açıklama yapmaktan kaçınırdı.

CEVAPLAR

1

A

9

E

2

E

10

A

3

C

11

A

4

B

12

E

5

B

13

B

6

C

14

D

7

A

15

A

8

C

 

 

error: Maalesef! İçerik kopyalanamaz.