Destanların Genel Özellikleri
- Bir milletin ortak kültürünü yansıtan metinlerdir.
- Destanlarda olaylar, destan kahramanlarının hayatı etrafında geçer.
- Destanlar; ağızdan ağza dolaşmak suretiyle son şeklini aldıkları için anonim ve sözlü edebiyat ürünleridir. Destanlar sonradan yazıya geçirilmişlerdir.
- Destanlardaki kişiler, kral, han, hakan, tanrı gibi seçkin kişilerdir. Bu kişiler olağanüstü özelliklere sahiptirler, lider ve kurtarıcı rolündedirler. Destanlar kahramanları, gerçeğin üstünde; olduğundan daha güçlü gösterilir.
- Destanlar millî dilde ve millî nazım ölçüsüyle söylenmiştir.
- Bütün destanlar başta manzumdur. Bazen aralarına mensur parçalar da katılmıştır. Destanlardan yazıya geçirilme aşamasında düz yazıya dönüşmüş olanlar vardır. Kimi destanlar manzum olarak yazıya geçirilmiştir.
- Bir milletin maddi ve manevi yapısı, kültür birikimi, yaşayışını şekillendiren öğeler, destanda yaşatılan veya savunulan hayat anlayışını besleyen kaynaklardır.
- Oldukça uzun metinlerdir.
- Anlatılan olayların geçtiği yer ve zaman bilinmez.
- Savaş, deprem, yangın, göç, kıtlık gibi toplumu derinden etkileyen olaylar anlatılır. Bu olaylarda olağanüstü özellikler de görülür. Destanlar; kişisel tutkulardan, geçici isteklerden çok, millete mal olmuş, millet bütünlüğünü etkileyen davranış ve tutkulardan doğar.