Naturalizm, Naturalizmin Özellikleri, Naturalizmin Temsilcileri
- Doğalcılık olarak da bilinen natüralizm, aslında bilimsel realizmdir.
- Doğa bilimlerinin, ilke ve yöntemleri edebiyata uyarlanmak istenmiştir.
- Natüralizm kendinden önceki akım olan realizme bir tepki olarak doğmamıştır. Onun daha ileri bir aşamasıdır, insana bir bilim adamı gözüyle yaklaşılmış, insan, ahlakî ve mantıkî nitelikleriyle değil, soyaçekim ve çevresel özellikleriyle ele alınmıştır.
- Emile Zola “deneysel yöntem“in edebiyatta da uygulanabileceğini ileri sürerek natüralizmin gözlemine “bilimsel deney”i de eklemiş; “Deneysel Roman” adlı yapıtında natüralizmin ilkelerini açıklamıştır.
- Natüralizmde, insanın duygu, düşünce ve davranışları soyaçekim ve toplumbilim yasalarıyla açıklanmaya çalışılmış; sosyal çevreyle ilgili betimlemelere geniş yer verilmiştir, insan ve toplum, bilimsel determinizm yöntemiyle incelenmiştir, içgüdü insanı yönlendiren bir etken olarak görülmüş, bu yüzden yaşam, iyi-kötü, güzel-çirkin; hatta iğrenç denmeden her yönüyle ele alınmıştır.
- Sanatçı, bir bilim insanı, yaşam bir laboratuvar, insanlar da deney aracı olarak görülmüştür.
- Eserlerde kişilikler gizlenmiş, üslupçuluğa karşı çıkılmış, kişiler çevrelerine uygun hareket ettirilip konuşturulmuştur.
- Çevre ve insan, çağın sosyal çöküntüleri içinde ele alındığından eserlerde bir kötümserlik havası görülür.
- Realistlerin “sanat için sanat” anlayışına karşı, “toplum için sanat” ilkesine bağlı kalınmıştır.
- Tiyatroda dekor, kostüm ve aksesuara en ince ayrıntısına kadar önem verilmiş, böylece çevrenin insan üzerindeki etkisi gösterilmek istenmiştir.
Temsilcileri: E.Zola, Concourt Kardeşler, H. Taine, A. Daudet, G. de Maupassant’dır.
Türk edebiyatında, Beşir Fuat, Nabizade Nazım ve Hüseyin Rahmi Gürpınar‘ın eselerinde bu akımın izleri görülür.
Emile Zola (1840-1902)
Natüralizmin kurucusudur. “Deneysel Roman” adlı yapıtında bu akımın ilkelerini ortaya koymuştur. Yapıtlarında bir bilim adamı gibi davranmıştır. Yaşadığı dönemin toplumsal yaşamını ustalıkla yansıtmıştır.
Eserleri: Meyhane, Germinal, Nana, Toprak, Gerçek, Para…
Guy De Maupassant (1850-1893)
Öykü ve roman türlerinde eserler vermiştir. Yalın bir anlatımı vardır. Karamsar bir ruh haliyle yazmıştır. Öykülerinde olay ve gözlem çok önemli bir yer tutar. Olay öykücülüğünde bir ekol olmuştur. Bu anlamda klasik öykü türünün ustasıdır.
Eserleri: Ayışığı, Tombalak, Bir Hayat, Güzel Dost, Ölüm Kadar Acı, Küçük Regue.