Oktay Akbal Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Özellikleri, Edebi Kişiliği…

Oktay Akbal Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Özellikleri, Edebi Kişiliği…

  • İstanbul’da doğan sanatçı, ilk gerçekçi köy romancılarından Ebubekir Hazım Tepeyran’ın anne tarafından torunudur. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Edebiyat Fakültelerine devam etmiş ama bitirmeden kendini yazarlı­ğa vermiştir.
  • Gazete ve fıkra yazarlığının dışında öykü, ro­man ve denemeleriyle tanınmıştır.
  • Kendi izlenimlerinden ve yaşam deneyimlerinden yola çıkan sa­natçı, küçük kent insanını konu alan, içe dönük öyküler yazmıştır.
  • Sait Faik‘in hikaye geleneğini devam ettirmiş, küçük insanın mut­luluğunu ve güzel bir dünya özlemini konu edinmiştir.
  • Çocukluk ve gençlik yıllarını, serüvenlerini anı tadında romanlaştıran sanatçı, şimdiki zaman İle geçmiş zamanı iç içe vermiştir.
  • Şiirsel bir üslupla yazdığı romanlarında biyografik özellikler ağır basmaktadır.
  • Yazdığı kısa öykülerin kahramanlarını vurucu yanlarıyla ve ince duygularla öne çıkarmıştır.
  • Önce Ekmekler Bozuldu” adlı kitabındaki hikâyelerle gençlik yıllarını anlatarak, toplumsal gerçekçi bir yaklaşım sergilemiştir.
  • “Garipler Sokağı” adlı romanında İstanbul/Fatih’in varoş kesim­lerinde genç yaşlı insanların küçük mutluluklarla avunan küçük memurların sıcak bir aile ortamı içinde sürdürdükleri yaşamın­dan canlı sahneler sunmuştur. Akbal, kendi hayatından izler taşı­yan romanda kahramanı Salih’in gözlemlerinden yola çıkarak bir zamanlar oturduğu mahallesindeki kaybolan güzelliklerinden duyduğu hüznü dile getirmiştir.

  • “Suçumuz İnsan Olmak”ta büyük şehrin kalabalık ve modern semtlerinde oturan tedirgin ve huzursuz bir aydının, kurtuluşunu yozlaşmış bir aşkın mutluluğunda aramasını ele almıştır. Kahra­manları Nuri, Nedret, Hamdiye, Sevim‘dir.
  • İnsan Bir Ormandır”da evlilikten mutluluğu yakalayamamış kişilerin içine düştükleri durumdan çıkış yolu olarak yasak aşka sı­ğınmalarını ele almıştır. Romanda sık sık geri dönüşlerle geçmişe gönderme yapılarak tüm toplum sorgulanır.
  • “Garipler Sokağı”yla 1950 TDK Roman Ödülü’nü, “Suçumuz İnsan Olmakla 1958 TDK Roman Ödülü’nü, “Berber Aynasfyla 1959 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Senin Adın Aşkla 1993 Sedat Sİmavİ Ödülü’nü, 2000 yılında tüm romanları Orhan Kemal Ro­man Ödülü’nü, 2005’te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü almıştır.

ESERLERİ

Hikâye:

Berber Aynası,   Önce  Ekmekler  Bozuldu,  Aşksız İnsanlar,   Akşam  Kuşları,   Bayraklı  Kapı,   Bizans Definesi, İstinye Suları, Bulutun Rengi, Yalnızlık Bana Suçumuz İnsan Olmak, Garipler Sokağı, İnsan Bir Or­mandır, Düş Ekmeği, Yeşil Ev, Batık Bir Gemi Yasak, Lunapark, Hey Vapurlar Trenler, Tarzan Öldü, Ey Gece Kapını Üstüme Kapat, Karşı Kıyılar

Anı

Şair Dostlarım, Anı Değil Yaşam, Cüce Çeşme Sokağı  Nerde, Babıâli’de 50 Yıl, Kırmızı Tenteli Tramvay Günlerden  1, Anılarda Görmek, Yeryüzü Korkusu, Yüzyıldır Umutsuzluk

Gezi                 

Hiroşimalar Olmasın Konumuz Edebiyat, Geçmişin Kuşları,

Deneme          

Temmuz Serçesi, Ölümsüz Oyun, Senin Adın Aşk

Çocuk kitabı    

Dondurmalı Sinema, Yeşil Ev