SOMUTLAMA
Soyut bir kavram, durum ya da olayın anlaşılabilmesi için somut varlıkların özelliklerinden yararlanılarak açıklanmasıdır.
Özgün şiir daha önce hiç yemediğiniz bir meyveyi yemek gibi bir şeydin
Bu cümlede soyut olan özgün şiir kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için somut olan meyveye benzetilerek somutlama yoluna gidilmiştir.
Senin yaptığın iş iğneyle kuyu kazmaya benziyor.
Bu cümlede yapılan işin ne kadar zor olduğunu belirtmek amacıyla “iğneyle kuyu kazma” gibi bir somutlamaya başvurulmuştur.
ÖRNEK SORU (1997 – ÖYS)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somutlamaya başvurulmuştur?
A) Benîm yaptığım iş, uçak kullanmaya benzer. Birçok iyi iş yaparsınız; ama başarısız olduğunuz tek bir iş, sonunuz olur.
B) Nereden bakarsak bakalım, toplumu oluşturan bireylerle bir duygu alışverişimiz var. Bu nedenle yollayacağımız her ileti, onlara da uygun gelmelidir.
C) Doğru düşünen bireyler yetiştirmek için anadili öğretimine önem vermek gerektiğini hepimiz biliyoruz.
D) Gelişme, toplumsal bilimlerde çok önemli bir kavramdır. Bunun için araştırmacılar gelişme kavramı üzerinde sürekli olarak kafa yormaktadırlar.
E) Olaylar ve nesneler için söz konusu olan iyi -kötü, güzel-çirkin türünden değerlendirmelerin her birine değer yargısı denmektedir.
Açıklama: A seçeneğinde söz konusu mesleğin riskli ve tehlikeli olduğu pilotluk mesleğiyle ilgi kurularak somutlanmıstır. Cevap A seçeneğidir.