Sözcükte Yapı – 3

SÖZCÜKTE YAPI – 3

1)Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili bileşik sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı bir yöntemle oluşturulmuştur?

A)Adamın kaptıkaçtı biri olduğunu bilmiyordum.

B)Akarsulardan daha çok sulamada yararlanılıyor.

C)Oldubittiye getirip bizi yüz üstü bıraktı.

D)Evdeki çekyatları değiştirmek istiyorlar.

E)Dedikoduyu kim çıkardı bilmiyorum.

 

2)Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yansımadan türemiş bir fiildir?

A)Dallar bana baharın geldiğini fısıldıyordu.

B)Kafesteki kanarya çok güzel ötüyordu.

C)Beni hiç aramayacağını sanmıştım.

D)Bu eski bina bana çocukluk günlerimi hatırlattı.

E)Hepsi bu otobüsün gelmesini bekliyordu.

 

3)Aşağıdaki dizelerin hangisinde türemiş bir sözcük kullanılmamıştır?

A)Açılan bir çiçeksin sen yaprak yaprak

B)Bende bir resmi var yarısı yırtık

C)Bırak yorgun başları bu taşlarda uyusun

D)Yollar gibi sonsuzdur benim tasam

E)Şimdi dağlarda mor sümbül vardır.

 

4)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”etmek” yardımcı fiil olarak kullanılmamıştır?

A)Çağırmadığımız için bize günlerce sitem etti.

B)Bir çuval inciri berbat ettiniz.

C)Ondan söz etmenizi istemiyorum.

D)Bozulan makineyi iki saat içinde tamir etti.

E)Bu eski halı elli milyon eder.

 

5)Aşağıdakilerin hangisinde bileşik isim kullanılmamıştır?

A)Hanımellerinin kokusu sokağa yayılmıştı.

B)Bu bölgede sivrisinek çok fazla olur.

C)Dün akşam Eskişehir yolunda kaza oldu.

D)Ayakkabılarını çıkarıp yürümeye başladı.

E)Antalya sınırları içinde böyle bir yer yok.

 

6)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapı bakımından farklıdır?

A)Daha deniz görmemiş bir çoban çocuğuyum

B)Kuzular bize söyler yılların geçtiğini

C)Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam

D)Gönlümü çoban yaptım Bingöl çobanlarına

E)Uçan kuşları düşün, geçen zaman boyunca.

7)Aşağıdakilerden hangisinde “olmak” sözcüğü tek başına kullanılmıştır?

A)Uzak yerlerden gelenlere yardımcı olmalısınız.

B)Sıkı giyinmediğim için hasta oldum.

C)Onun bir çocuğu olmuştu.

D)Ailesini üzdüğü için kahroldu.

E)Sevdiği kalemi kayboldu.

8)Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yapı bakımından farklıdır?

A)Parmağı sürekli kanıyordu.

B)Çiçekleri düzenli olarak sulardım.

C)Güncel olayları anlatacağım.

D)Adaylardan biri yarıştan çekildi.

E)Kitaplarımı arkadaşıma vermiştim.

 

9)Aşağıdaki altı çizili eklerden hangisi işlevi yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A)Gurbetten gelmişim yorgunum hancı

B)Aman karanlığı görmesin gözüm

C)Bıraktım sazımı son dönemeçte

D)Dostlarım, toplanın öldüğüm zaman

E)Hani ey gözyaşım akmayacaktın

 

10)Aşağıdakilerden hangisinde kurallı bileşik fiil vardır?

A)Pazar günü gelmeye çalışacağım.

B)Sabahları erken kalkmayı sevmiyorum.

C)Yağmur yağdığı için gelmemiş.

D)Yarın buraya uğrayacak.

E)Düne kadar iyi olan havalar kararıverdi.

 

11)Aşağıdakilerin hangisindeki bütün sözcükler basit yapıdadır?

A)Ne kadar da yaramaz bir çocuk.

B)Havalar yavaş yavaş ısınıyor.

C)Bu kitabı yeni aldım.

D)Yemeğimi henüz yemedim.

E)Yarın geziye çıkabiliriz.

 

12)Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük yapı yönünden diğerlerinden farklıdır?

A)Aralarında sıkı bir dostluk vardı.

B)Dalgalı denizde yüzmek tehlikelidir.

C)Kapıda bir yabancı var.

D)Dün sokaklar çok kalabalıkmış.

E)İnatçılar çevrelerinde sevilmezler.

 

13)Aşağıdakilerin hangisinin yüklemi yapısı yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A)Anlatılanları sessizce dinliyorduk.

B)Öğleyin bize geleceğini söylüyor.

C)Kimlik kartını cüzdanına yerleştirdi.

D)Bu yıl Ege kıyılarını görmek istiyoruz.

E)Aşırı sıcaklardan çamların çoğu kurudu.

 

14)(I) Köşedeki masaya oturdu. (II) Eldivenlerini çıkarıp yanına koydu. (III) Usulca çantasını açtı. (IV) Küçük el aynasını çıkardı. (V)Yüzünü uzun uzun inceledi.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinin yüklemleri türemiştir?

A) I ve II                              B) I ve III                             C) II ve IV

D) III ve V                           E) IV ve V

 

15) Aşağıdaki dizelerin hangisinde bileşik fiil kullanılmamıştır?

A) Nasıl geçip gidiverdi o zamanlar

O alev alev yaktığımız ormanlar

B) Akşamın yaklaştığı saatlerde

Kahrolsun, görme ağladığımı

C) Terk edilmiş şehirleri bilirsin

Bilirsin gömülmüş uygarlıkları

D) Hadi öl bakalım ölebilirsen

Zincirlerle bağlıyken yaşamaya

E)Ne günüm olsun seninle ne gecem

Sen böyle güzelsin, gelme istemem

 

www.dersimizedebiyat.org

Edebiyat / Dil ve Anlatım Kaynak Sitesi

 

CEVAPLAR

1   B 4   E 7   C 10   E 13   C
2   A 5   E 8   E 11   C 14   E
3   E 6   C 9   A 12   D 15   E

 

 

Bunları da gezebilirsin.

Türkçede İsimden Fiil Yapan Ekler Nelerdir?

Türkçede İsimden Fiil Yapan Ekler Nelerdir? Kendi başlarına bir anlamı olmayan ancak eklenmek suretiyle kullanılabilen, …