Emredici Anlatım, Emredici Anlatım Özellikleri, Emredici Anlatım Örnekleri

Emredici Anlatım

Emredici ifadelerle oluşturulan anlatım tarzıdır. Anayasa metinleri, kanun metinleri, yemek tarifleri, kullanma kılavuz­ları, yönergeler, yönetmelikler, vasiyetler emredici anlatımın kullanıldığı metinlerdir. Bu metinlerde dilin alıcıyı harekete geçirme işlevi kullanılır, okuyucu yönlendirilir.

Emredici anlatımın bulunduğu metinler, öğretici, açıkla­yıcı ve yol göstericidir. Bu metinlerde emir, uyarı ve öneri cümleleri öne çıkar.

Soğuk Algınlığından Korunma Yolları

Bulaşmayı engellemek için genel önlemlere önem verilmelidir: Ellerinizi sık sık yıkayın ve çevre­nizdekileri de kendi iyiliğiniz için eğitin. Öksürürken ve sümkürürken her zaman mendil kullanın ve bun­ları saklamadan hemen atın. Özellikle evde hasta biri varsa mutfağı, banyoyu düzenli olarak temiz­leyin. Çocuğunuz nezleyse oyun oynadıktan son­ra oyuncaklarını yıkayın. Nezle olan biri ile birlikte fazla zaman geçirmeyin. Bardak, tabak gibi malze­meleri aile bireyleri ile paylaşmayın. Temizlik ve hij­yene önem veren, hasta çocukları kabul etmeyen merkezleri tercih edin...