Sözcükte Anlam – 5

SÖZCÜKTE ANLAM – 5

1)   “Öyle eğleniyorduk ki deme gitsin.”

      Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A)       O kadar güzel bir yer ki anlatılacak gibi değil.

B)       Bu sözüyle bize “işiniz olmaz!” demeye getiriyordu.

C)       İşler yolundaydı; herkes hayatından memnundu.

D)       Kımıldayayım deme kurşunu yersin.

E)        Çocuk deyip geçmeyin! Bu mahalleyi susta tutar.

 

2)   I.   Bazen o da gelirdi şiir sohbetlerine.

II.  Bir defa düşer insan, aynı yanılgıya.

III. Çoğu  kez  seni   görür;  ama  görmezden  gelirdim.

IV. Arada bir buraya gel de yüzünü görelim.

V.  Bir daha onu görmek istemiyorum.

Yukarıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangi ikisi birbirine yakın anlamdadır?

      A)  I-II                  B)  II-III             C)  I-IV

      D)  III-IV              E)  IV-V

 

3)   Susmada bile sözler, yalvarmalar vardır.

      Yukarıdaki cümleye, altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?          

A)  Hiçbir kimse bunu başaramadı.

B)  Sarılık hastasına göre, sarıdır her şey.

C)  Her yerde olan hiçbir yerde değildir.

D)  Çatışma olmadan tartışma olmaz.

E)  Acı masuma da yalan söyletir.

 

4) “Aydın Bey, yirmi yıl idarecilikten sonra kenarda kalacağını hayal bile etmemişti.”

Yukarıdaki altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)      Babam, yaşını doldurunca emekliye ayrılıp, iyi bir ev alacağını söylüyor.

B)       Annem kardeşlerimin üzerindeki otoritesini kaybedip köşesine çekilmek zorunda kaldı.

C)       Köye gelen satıcılar, artık eski alışverişi bulamıyorlar.

D)      Modası geçen eşyaları hiç gözünü kırpmadan eskicilere yok pahasına verdi.

E)       Zengin ve itibarlı hayatını özleyen bir kadındı, Zeynep Hanım.

 

5)   “Yaptığı her işte kılı kırk yaran bir tutumu vardır.”

       Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)      Plansız olarak yapılan işler genelde iyi sonuç vermez.

B)       Yazdıklarını tekrar gözden geçir; sonra bana getir.

C)       Sorunların üzerinde titizlikle durmalı, onları en ince ayrıntısına kadar irdelemeliyiz.

D)      Düşünce özürlülerin her geçen gün çoğaldığı bu toplumda bizler, üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getireceğiz.

E)       Sınıf başkanı duyarlı, nazik ve kibar bir öğrenciydi.

 

6)   “Seni bu halde bırakırsam; …”

sözü aşağıdakilerden hangisiyle devam ederse cümle “merak, endişe” anlamı taşır?

 

 

A)       işi çığırından çıkarırsın.

B)       gözüme kara sular iner.

C)       sonun hiç iyi olmaz.

D)       gözüm arkada kalır.

E)        kendimi asla affetmem.

 

7)   “Sen bu yarışta benim dengim değilsin.”

      Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)       Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş.

B)       Sen hiç kimseyi beğenmeyen, herkesi küçük gören bencil bir adamsın.

C)       Haddimizi bilelim, henüz biz onunla boy ölçüşecek seviyede değiliz.

D)       Eşyaları yerli yerine koy; düzenli tertipli olmayı öğren.

E)        Toplumda seviyeli insanlara ihtiyacımız var.

 

8) “Ali Bey, önündeki işe kendini kaptırmış, beni duymuyordu bile.”

      cümlesine altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)       Haykırsam, sesimi duyar mısın mısralarımda?

B)       Ona elimizi verdik, kolumuzu kurtaramıyoruz.

C)       Büyük insanların hayatı, çile ve ızdıraplarla doludur.

D)       Çalışmamız bitinceye kadar kimse bizi rahatsız etmesin, dedi.

E)        Annem, televizyona dalınca kapı zilini duymamış.

 

9) “Tam bir panik içindeydim, ne yapacağımı bilemiyordum. Birden aklıma sen geldin. İçimde bir ümit beliriverdi. Hemen telefona sarıldım; ama …”

Yukarıdaki son cümlenin aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanması uygun düşmez?

A)      görüşme imkanı bulamadım.

B)       eteklerim zil çalıyordu.

C)       Sen de beni anlamadın.

D)      Az önce çıktığını söylediler.

E)       Numaranı bir türlü hatırlayamadım.

 

10) “Her huyunda olduğu gibi topu başkalarına atmakta da üzerine yok.”

cümlesine altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A)      Naci Usta, çıraklara durmadan bağırıp çağırıyordu.

B)       Vali, sorunun belediyeyi ilgilendirdiğini söyleyerek bizi başından savdı.

C)       Öğretmen bu kez de Mehmet’i ve Ayşe’yi sözlüye kaldırdı.

D)      Futbolcular topu birbirine atarak antremanlarına devam ediyorlar.

E)       Babasına bu işte hiçbir suçu olmadığını anlatmaya çalışıyordu.

 

11)  I.    Sanat ve edebiyat üzerine konuşmayı severim.

II.   Bu söz üzerine herkes gülmeye başladı.

III.  Ne olur çocuğun üzerine varmayın.

IV.  Üzerine kahverengi bir kazak giymişti.

V.   Toplantının konusu dış politika üzerineymiş.

       “üzerine” sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangi ikisinde birbirine yakın anlamda kullanılmıştır?

A)  I-II                                    B)  II-III            

C)  III-IV                                 D)  I-V                 

E)  III-V

 

12)  “Bu çiçeklerin gün gün sararıp solmasını neye yoracaksın?”

Altı çizili bölümün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)      Biraz daha yavaşla, bak yetişemiyorum işte!

B)       Cepheden gelen haberi anında bildiriyordum.

C)       Bütün kuşlar bir anda havalanıverdi.

D)      İşler gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor.

E)       Sen gideli günleri bir bir sayıyorum.

 

13)  “Edebiyat ve resimle ilgilenen herkesi severim; beyaz perdeye ise biraz serin bakarım doğrusu!”

cümlesindeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)        Şu sahilin manzarasını seyretmeye doyum olmuyor.

B)        Uzağı görmekte biraz güçlük çekiyorum.

C)        Gençlerimizin çoğu nedense şiire ilgi duymuyor.

D)        Günümüzde yetişen birçok sanatçıyı tanıyamıyoruz.

E)         Bayağılaşmış bu kişilerden iğreniyorum.

 

14) “Onun boş sözlerini dinleyerek geçirecek vaktim yok.”

        cümlesine altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)      Böylesine kötü bir organizeyi uğraşsanız yapamazsınız.

B)       Maçın son dakikaları oynanırken tribünler boşalmaya başlamıştı.

C)       Avukat, incir çekirdeğini doldurmayan konuşmasıyla hakimi çileden çıkardı.

D)      Onun ikinci bir adı varmış: Geveze.

E)       Ruhumdaki boşluk ne zaman dolacak.

 

15)  “Yoksulluktan da ölümden de korkmamalısın; fakat korkmaktan korkmalısın.”

    Yukarıdaki cümlede “korkmaktan korkmalısın” sözcük grubuyla vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A)      Ölümü gülerek karşılamalı.

B)       Yoksulluk korkulacak bir şey değildir.

C)       Korkulacak tek şey kendine güvenin yitirilmesidir.

D)      Yoksulluk da ölüm kadar korkunçtur.

E)       Ölüm korkusunu yenmek gerekir.

 

16) Bizim yaptığımız belli olmasın diye renk vermedim.

Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)       Dursun Amca, zamanında renkli bir politikacıydı.

B)       Bunu duyan Tevfik’in korkudan beti benzi attı.

C)       Verdiği cevapların hiçbiri doğru çıkmadı.

D)       Surat, duvar gibi, duygu ve düşüncelerini hiç belli etmiyor ki!

E)        Ele geçirdikleri bütün ip uçlarını yok ettim.

 

17) Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur?

A)      Dostla ye, iç; alışveriş etme.

B)       Kirpi, yavrusunu pamuğum diye severmiş.

C)       Su testisi, su yolunda kırılır.

D)      Ağlamayan çocuğa meme vermezler.

E)       Horozu çok olan köyün, sabahı geç olur.

 

18) “Gözleri nemlenmişti sevinçten; neredeyse ağlayacaktı.”

cümlesine altı çizili sözcüğün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A)      Son otobüse ucu ucuna yetişebildik.

B)       Evrakların eksik olduğunu son anda fark ettim.

C)       Bir kuğu gibi süzülen sandalımız az kalsın alabora olacaktı.

D)      Gözlerinizdeki pırıltı yavaş yavaş sönüyordu.

E)       Bizi böyle yapayalnız bırakacağına asla ihtimal vermezdim. 

 

CEVAPLAR

1    A 6      D 11    D 16    D
2    C 7     C 12    D 17    A
3    E 8     E 13    B 18    C
4    D 9     B 14    C  
5    C 10   B 15    C  

 

Bunları da gezebilirsin.

Mecaz Anlamlı Kelimeler, Örnek Cümleler…

Mecaz Anlamlı Kelimeler Sözcüğün gerçek anlamından bütünüyle uzaklaşarak kazandığı yeni anlama “me­caz anlam” denir. Mecazlı …