Turgut Özakman Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Özellikleri, Edebi Kişiliği…

Turgut Özakman Kimdir, Hayatı, Biyografisi, Eserleri, Özellikleri, Edebi Kişiliği…

  • Ankara’da doğan yazar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi, Köln Üniversitesinde tiyatro eğitimi aldı.
  • Devlet Tiyatrosu’na dramaturg, AÜ DTCF’ de Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve dramatik yazarlık dersleri verdi.
  • Başta roman ve tiyatro olmak üzere birçok türde eser veren sa­natçının Kurtuluş Savaşı’nı anlatan “Şu Çılgın Türkler” adlı bel­gesel romanıyla adını duyurdu.
  • Tiyatrolarında toplumla ve çevresiyle uyum sağlayamayan birey­leri, değişen toplumsal kuralların bireyin yaşamındaki etkisini, kuşaklar arası çatışmayı, suç ve suçlu sorununu ele aldı. Kadınların yaşamı, kadın – erkek ilişkileri ve aile içi ilişkiler üzerin­de sıkça durdu.
  • Oyunlarından “Pembe Evin Kaderi”nde nesil çatışmasını, “Ocak”ta üç neslin hayallerini, boşa çıkan umutlarını ve yaşam mücadelesini, “Paramparça” ve “Kaneviçe”de aile içi ilişkileri, “Töre”de kan davasını, “Güneşte On Kişi”de gazetecinin yolsuz­luklarla savaşını “Duvarların Ötesi”nde hapishanede ve kaçak olarak dışarıda bulunan mahkûmların İlişkilerini, toplum dışına İtilmiş suçluların durumunu ele aldı.
  • “Ah Şu Gençler”, gençlerin sorunlarını, çevreyle ilişkilerini, dü­şüncelerini müzikal bir havayla sunan bir oyundur. “Fehim Paşa Konağı” ve “Resimli Osmanlı Tarihi” konusunu ta­rihten alan ve yazarın dünya görüşünü tarihe yansıttığı oyunlarıdır. Bireylerden hareketle olaylara yönelen sanatçı, Reşat Nuri Güntekin’in “Değirmen” adlı romanında değişiklikler yaparak Osmanlı tarihini eleştirdiği “Sarıpınar 1914″ adlı bir oyuna dönüş­türdü.

ESERLERİ

Roman

Şu Çılgın Türkler, Diriliş Çanakkale 1915, Cumhuriyet Türk Mucizesi, Korkma İnsancık Korkma, Romantika, Atatürk Yeniden Samsun’da

Tiyatro

Duvarların Ötesi, Kanaviçe, Ah Şu Gençler, Masum Katil­ler, Pembe Evin Kaderi, Töre, Ocak, Paramparça, Güneş­te On Kişi, Fehim Paşa Konağı, Resimli Osmanlı Tarihi, Sarıpınar 1914, Bîr Şehnaz Oyun, Hastane, Karagöz’ün Dönüşü, Kardeş Payı, Darılmaca Yok, Berberde, Ben Mi­mar Sinan, Ak Masal Kara Masal, Delioglan, Üç Destan

Senaryo

Keloğlan Aramızda, Tuzsuz Deli Bekir, Keloğlan’la Can-kız, Mevlana, Yatık Emine, Keloğlan İz Peşinde, Turhanoğlu, Kanİje Kalesi, Son Akın, Kurtuluş, Rıza Beyler, Cumhuriyet

Hikâye

Ocak