Zarflar (Çıkmış Sorular)

ZARFLAR (1881-2001 ÇIKMIŞ SORULAR)

 1.  “ O, çocuk doğdu , çocuk öldü.” cümlesindeki “çocuk” sözcüğü , görevi yönünden , aşağıdaki cümlelerin hangisindeki “iyi” sözcüğü ile özdeştir ? ÖSS-1981

A) İnsanlar   yaşamaya değer en iyi günlerinin geride kaldığına inanırlar.

B) Kanımca sen bu işi ondan çok daha iyi yapabilirsin .

C)  Çok iyi, nasıl isterseniz öyle olsun !

D)  Öğretmenlerin başlıca görevi, gençliğe doğruyu, güzeli ve iyiyi öğretmektir.

E)  En iyi öğretmen, gençlerde öğrenme hevesini ve sevgisini uyandırandır.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden” sözcüğü , “ Bana neden gücendiğini anlayamadım.” cümlesindeki ile aynı görev ve anlamdadır ? ÖYS-1982

A) Darılmasının gerçek nedenini saklamaya çalışıyor .

B) Beni araması için bir neden yoktu .

C) Bir değil , birçok neden gösterilebilir .

D)Bu konuyu neden edebiyat açısından ele aldığını anlayamadım.

E) Bunun bir gücenme nedeni olabileceğini sanmıyorum .

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “açık ” sözcüğü , sözcük türü yönünden , ötekilerden farklıdır ? ÖSS-1982

A) Açık havada yarım saat dolaş , dinlenirsin.

B) Dünkü gazetede başyazara yazılmış açık mektubu okudun mu?

C) Konuyu   saptırma , ne demek istediğini açık söyle .

D) Pazar   günü çok aradık ama açık eczane bulamadık .

E)  İkinci  Dünya Savaşı’nda Paris açık şehir ilan edilmişti.

 

4.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ağır” kelimesinin görevi “Ağır bir hastalık    geçirdiğini bilmi­yordum.” cümlesindekinden faklıdır ? ÖSS -1983

A) İşler neden bu kadar ağır gidiyor, anlamıyorum.

B) Ağır ve kirli hava çocuklara daha çok dokunuyormuş.

C) Kapı açılınca etrafa ağır bir koku yayıldı.

D) Suçlarken bile çok ağır sözler kullanmadı.

E) Sağlığı ağır işlerde çalışmasına engel değil.

 

5.  Aşağıdaki   cümlelerin hangi­sinde “güzel” kelimesi öte­kilerden farklı görevde kullanılmıştır ? ÖSS- 1987

A) Yaz kış yeşilliğini yitirmeyen çam korusu penceremden ne güzel görünür.

B) Uzaklardan gelen o tatlı , o güzel    sesin etkisiyle bir an durakladı.

C) Güldüğü zaman , ışıltıyla parlayan güzel dişleri ortaya çıkıyordu.

D) Sarışın , mavi gözlü çocuğun güzel bir yüzü vardı.

E) O iyi insanlar , o güzel atlara bindiler ,çekip gittiler.

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “iyice” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? ÖSS-1988

A) Nihayet bir şirkette iyice bir iş bulabilmiş.

B) Arkadaşları onun iyice bir öğrenci olduğunu söylüyor.

C) İyice bir film ama dereceye gireceğini sanmıyorum.

D) Fazla tanımıyorum ama iyice bir insana benziyor.

E) Ayşe yarınki sınav için iyice hazırlanmış.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “fena” sözcüğü , hem anlamı hem de cümledeki görevi açısından ötekilerden farklıdır ? ÖSS -1989

A) Onun , söylendiği kadar fena bir insan olduğunu   sanmıyorum.

B) Çok fena bir yoldan geçerek buraya geldik.

C) Bugün çok fena bir olaya tanık oldum.

D) Şemsiyeni al , yağmur fena yağıyor.

E) Pencereyi aç , içerde fena bir koku var.

 

8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde , yüklemi durum yönünden belirten bir söz   vardır ? ÖYS-1992

A)  Evler yaptı insanlar çağlar boyunca

B)  Varlığımı yalnız ona verdim ben

C)  Ağır ağır halay   çekiyor kızlar

D)  Solgun bir gül  oluyor dokununca

E)  Ben bu yüzden yalnızlığa hasretim

 

9. Aşağıdaki   cümlelerde   altı   çizili sözcüklerden        hangisi        türü bakımından    ötekilerden    farklı­dır ? ÖSS -1992

A)  Sen    de    şöyle    bir    ayakkabı alabilirdin.

B)  Sözünü     ettiğim     yazı     ötekidergideydi.

C)  Onu   değil ,   şuradaki   kalemi istiyorum.

D)  Öyle  sorular  yöneltti  ki  yanıt bulamadım.

E)  Böyle konuşursan anlaşamayız.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin  hangisinde “üstünlük” bildiren   bir   belirteç (zarf) vardır ? ÖYS-1993

A) Yol   yapım çalışmaları büyük bir  hızla   ilerliyor .

B) Burada göç , daha çok , büyük merkezlere doğrudur .

C) Kentlere  doğru büyük  bir nüfus hareketi görülmektedir .

D) Burası , nüfus bakımından ikinci   büyük kentimizdir .

E) Nüfus  planlamasıyla ilgili büyük sorunlarımız vardır .

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamını “durum” bakımından tamamlayan bir sözcük vardır ? ÖSS-1995

A)  Anlatılanları sessizce din­liyorduk.

B)  Öğleyin bize geleceğini söy­lüyor.

C)  Kimlik kartını cüzdanına yer­leştirdi.

D)  Bu yıl Ege kıyılarını gezmek istiyoruz.

E)  Aşırı sıcaklardan çamların çoğu kurudu. 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki ikileme, zarf olarak kullanılmıştır ? ÖYS-1995

A)Onun en çok dikkat çeken yönü bakışları ve özellikle iri iri gözleriydi .

B)Yarım yamalak İngilizce’siyle düşüncelerini anlatmaya çalıştı.

C)Filmdeki korkunç sahneleri soğuk soğuk terler dökerek izledi .

D)Tatil haberini duyan öğrenciler güle oynaya evlerine gittiler.

E)Konuşmacıya böyle saçma sapan sorular yöneltmesi herkesi şaşırttı .

 

13 . Aşağıdaki cümlelerin hangisin-de “zor”   sözcüğü , sözcük türü bakımından ötekilerden farklıdır ? ÖSS-2001

A)  Zor işleri hep bana yaptırıyor­sun, diye yakınıyordu .

B)  İstemeden zor bir çalışmanın içine girmişti .

C)  Terlemiş, çok yorulmuştu, zor yürüyordu .

D)  Öğretmenliğin zor bir meslek olduğunu anlamıştı .

E)  Zor günler geride kaldı; rahat edeceğiz artık, diyordu .

CEVAPLAR

1.B 5.A 9.E 13.C
2.D 6.E 10.B  
3.C 7.D 11.A  
4.A 8.C 12.D  

 

Bunları da gezebilirsin.

Soru Zarfları Nedir, Özellikleri, Örnek Cümleler, Örnek Sorular…

Soru Zarfları Nedir, Özellikleri, Örnek Cümleler, Örnek Sorular…