Hasan İzzet Dinamo-Hayatı-Eserleri-Edebi Kişiliği-Biyografisi
Akçaabat, Trabzon’da doğdu . Ailesiyle önce İstanbul’a sonra Samsun’a yerleşti. Babası 1. Dünya Savaşı’nda öldü. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’ndeki eğitimini tamamlayamadan ayrılan yazar, geçimini çeviriler yaparak ve özel ders vererek sağladı.
Edebi kişiliği
İlk şiirlerinde Rıza Tevfik’in, Yusuf Ziya’nın, Orhan Seyfi’nin etkileri görülmektedir. Daha sonra Faruk Nafiz’in etkisinde şiirler yazmıştır. Dinamo’nun ilk şiiri Giresun’da çıkan İzlen dergisinde yayımlanmıştır. 1928 yılında Servetifünun dergisinde de hece vezniyle şiirleri yayımlanan Dinamo, 1929 yılında aruz ölçüsünü denemiş, ancak yeniden heceyi kullanmayı başlamıştır. Daha sonra Faruk Nafiz’in etkisinde şiirler yazmıştır.
Nazım Hikmet şiiri ile karşılaşınca serbest ölçüyle toplumsal konuları işlemeye yöneldi. Kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Toplumsal konuları işleyen kimi şiirlerini Sivas’ta çıkan Adım ve Merzifon’da çıkan Taşan dergilerinde yayımladı. Sivas Öğretmen Okulu’nu bitirdiği yıl okul arkadaşları Mehmet Cevdet ve Vehbi Cem (Aşkun) ile birlikte “Adsız Kitap” adlı ilk yapıtını çıkarmıştır. Dinamo’nun bu kitaptaki şiirleri gençlik günlerinin ürünleridir. Ancak, yeni doğrultusunu gösteren şiirlere de rastlanmaktadır Nazım’ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A. Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Ankara’da hapiste sayısız şiirler, romanlar, destanlar kaleme almıştır. Bu arada, hapse girişinin ikinci yılında, İstanbul’da kız kardeşinin aracılığıyla “Deniz Feneri” adlı kitabını bastırmıştır.
Yedi ciltlik “Kutsal isyan” ve “Savaş ve Açlar” gibi önemli romanlara imza atmıştır. 1977 yılında, “Kutsal Barış” adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanmıştır Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır.
Eserleri:
Şiir: Adsız Kitap, Deniz Feneri, Karacaahmet Senfonisi, Özgürlük Türküsü, Mapushanemden Şiirler, Sürgün Şiirleri, Gecekondumdan Şiirler, Nazım’dan Meltemler
Roman: Kutsal İsyan, Savaş ve Açlar, Ateş Yılları, Kut sal Barış, Öksüz Musa, Musa Mapusanesi
Anı: 6 – 7 Eylül Kasırgası, Edebiyat Anıları