Tanzimat Döneminde İlk Roman ve Hikaye Örnekleri Nelerdir?
TANZİMAT DÖNEMİNDE İLK ROMAN VE ÖYKÜ ÖRNEKLERİ
- Tanzimat edebiyatında ilk roman, bir çeviridir. Yusuf Kâmil Paşa’nın 1862’de Fransız yazar François Fenelon’dan yaptığı “Telemak” adlı çeviri roman, büyük ilgiyle karşılanmıştır.
- Victor Hugo‘nun “Sefilleri, 1862’de “Mağdurîn Hikâyesi” adıyla çevrilmiştir.
- 1864te Daniel Defoe’nun “Robinson Crusoe’su, 1871’de Alexander Dumas (Aleksandır Düma)’nın “Monte Kristo”su çevrilmiştir. Bu çevirilerden sonra da Tanzimat Döneminin sonuna kadar Batılı roman örnekleri tercüme edilmiştir.
- Şemsettin Sami, 1870’te Türk edebiyatının ilk yerli romanı olan “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat‘ı yazmış ve 1872’de bastırmıştır.
- Namık Kemal, 1876’da ilk edebî roman olan “İntibah”! ve 1880 – 1883’te ilk tarihî roman olan “Cezmi”yi yazmıştır.
- Recaizade Mahmut Ekrem,1870’lerde ilk realist roman olan “Araba Sevdası”nı yazmıştır.
- Sami Paşazade Sezai, 1888’de “Sergüzeşt” adlı romanıyla hürriyet özlemini ve esirliği işlemiştir.
- Nabizade Nazım; ilk kez köy gerçeğine eğilmiş ve 1891’de “Karabibik, 1896’da ise “Zehra” adlı psikolojik romanı yazmıştır.
- Edebiyatımızın, Batılı anlamdaki ilk öykü örnekleri ise yine Tanzimat Döneminde ortaya konmuştur. Ahmet Mithat Efendi‘nin, 1870’te yayımladığı “Letaif-i Rivâyat” adlı eseri ilk öykü denemesidir.
- Sami Paşazade Sezai, hikâyelerini “Küçük Şeyler” adlı eserde (1891) toplamıştır. Bu öyküler Batılı anlamda öykü ölçülerine daha uygundur.
TANZİMAT ROMAN VE HİKAYESİNİN GENEL ÖZELLİKLERİEtiketlertanzimat dönemi hikaye hakkında bilgi tanzimat dönemi hikaye ilk örnekleri tanzimat dönemi hikaye örnekleri tanzimat dönemi hikaye özellikleri tanzimat dönemi hikaye yazarları kimlerdir tanzimat dönemi roman tanzimat dönemi roman ilk örnekleri tanzimat dönemi roman ilkleri nelerdir tanzimat dönemi roman özellikleri tanzimat dönemi roman yazarları kimlerdir