Milli Edebiyat Akımının Genel Özellikleri-Kısa Bilgi
MİLLİ EDEBİYAT AKIMI(1911–1923)’NIN GENEL ÖZELLİKLERİ:
- 1911’de Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem’ in Selanik’te “Genç Kalemler” adlı dergiyi çıkarmaları, Milli Edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.
- Bu akımın sanatçıları, memleketi kurtarmak için Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük gibi ideolojik fikirlerden Türkçülüğü seçerek bunun savunuculuğunu yaptılar.
- Dilde sadeleşme fikri savunulmuş, anlatımda yalınlık esas alınmıştır.
- Halk şiiri nazım şekilleri kullanılmış, gerçek şiirimizin halk şiiri, milli ölçümüzün hece ölçüsü olduğu ileri sürülmüştür.
- Yerli ve milli konuların yanı sıra savaşların (Balkan savaşları, I. Dünya savaşı) insanlarımız üzerindeki etkisini ve çöküntüsünü işlemişlerdir.
- Hikaye ve romanlarda gözleme önem verilmiştir.
- Bu dönem sanatçılarının bir kısmı şiirlerinde Türkçülük fikrini yaymaya çalışırken bir kısmı da şiirlerinde şahsi duyguları işlemiştir.
- Bu akımın başlıca sanatçıları Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, Fuat Köprülü, Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay’dır.
Etiketler11.sınıf türk edebiyatı konu anlatımları milli edebiyat dönemi hakkında bilgi milli edebiyat döneminde yazılan eserler milli edebiyat neden ortaya çıkmıştır milli edebiyat sanatçıları eserleri nelerdir